Визионерът Рик Вера пристига за форум на HPE у нас

„През следващите десет години компаниите ще оцелеят само ако използват технологии като големи данни и изкуствен интелект”, казва Рик Вера (снимка: Sarah Oyserman)

Световноизвестният визионер и автор на бестселъра „Мениджърите след утрешния ден” Рик Вера ще открие годишната конференция на Хюлет Пакард Ентърпрайз управлявана от Селектиум под наслов „Интелигентни ИТ решения. Посока: Изкуствен интелект”.

Събитието, което ще се проведе на 23 октомври в София Тех Парк, се очаква да събере над 250 висши мениджъри от частния и публичния сектор, предприемачи, технологични иноватори и консултанти, представители на НПО и медиите. Входът е безплатен, като се изисква регистрация на сайта на конференцията.

Тази година фокусът ще бъде върху бъдещето на технологиите в контекста на изкуствения интелект, интернет на нещата и големите данни. Лектори от HPE, SAS, Veeam, Red Hat, A1 и други ще разкажат как отговарят на предизвикателствата на новите технологии и ще споделят примери на успешни практики при внедряването им. Програмата включва панелни дискусии и паралелни технически сесии, по време на които участниците ще сблъскат мнения и ще представят иновативни идеи.

„Ще говорим за това, което се случва не само в технологичния свят, но което касае цялото общество. Много е важно технологиите да улесняват начина, по който живеем. Затова ще споделим и как такива решения помагат на различни идеални цели: в медицината, в околната среда и в борбата с трафика на хора”, сподели Ираван Хира, генерален директор на Хюлет Пакард Ентърпрайз управлявана от Селектиум.

„Важно е технологиите да улесняват начина, по който живеем”, сподели Ираван Хира (снимка: HPE)

Данни на PwC сочат, че през 2030 г. приносът на изкуствения интелект към световната икономика ще възлезе на 15,7 трилиона долара. 6,6 трилиона долара ще дойдат от увеличената производителност, благодарение на AI, а 9,1 трилиона долара – от ефекта върху крайните потребители.

Според анализаторите, фактът, че изкуственият интелект е все още в начална фаза на развитие, може да бъде само от полза за възникващите пазари и да им даде възможност да изпреварят развитите икономики.

Или, с други думи, стартъпите, които се създават днес, е напълно вероятно да са пазарни лидери след 10 години. Най-много от навлизането на изкуствения интелект ще спечели Китай, при която се очаква 26% ръст на БВП до 2030 г.

Данните показват, че в близките години изкуственият интелект ще има най-голяма възможност за развитие в здравеопазването, автомобилната индустрия и финансовите услуги.

Здравеопазване

Според анализаторите, основните направления, в които AI може да се развива в областта на здравеопазването, са:

  • разпознаване на вариации в данните на пациентите и сравняване с данни на други пациенти;
  • ранно разпознаване на потенциални пандемии и ограничаване на разпространението на вируси;
  • имиджовата диагностика.

Основните проблеми, които трябва да се преодолеят в този сектор, са защитата на личните данни и чувствителната информация.

Автомобилна индустрия

Трите направления от автомобилната индустрия, в които изкуственият интелект има най-голям потенциал за развитие, са:

  • автономното управление при споделено пътуване;
  • полуавтономното управление (чрез асистенти на шофьора);
  • мониторинг и предиктивна поддръжка и сервиз.

Според експертите обаче, все още е необходимо да се работи по отношение на безопасността, особено при извънредни метеорологични ситуации.

Финансови услуги

При финансовите услуги изкуственият интелект намира приложение в:

  • персонализирано финансово планиране;
  • разпознаване на измами и случаи на пране на пари;
  • автоматизация на процесите, включително на клиентските операции.

Проблемите, които трябва да са преодолеят, са свързани основно с доверието на потребителите.

„Смятам, че през следващите десет години компаниите ще оцелеят само ако използват технологии като големи данни и изкуствен интелект. Онези, които не го направят, нямат шанс”, коментира иноваторът Рик Вера, който е водещ лектор на конференцията „Интелигентни ИТ решения. Посока: Изкуствен интелект”.

Коментар