Започва Европейският месец на киберсигурността

Киберхигиената е навик, който се придобива в ранна възраст и остава за цял живот (снимка: CCO Public Domain)

Европейски месец на киберсигурността започва в ЕС, като всички свързани събития и инициативи, координирани от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA) и Европейската комисия с подкрепата на държавите членки, ще продължат през целия октомври.

Ежегодна кампания на Европейския съюз цели повишаване на осведомеността и популяризиране на киберсигурността сред гражданите и организациите, както и предоставяне на актуална информация, свързана със сигурността, съобщиха от ДАЕУ.

Тази година кампанията ще постави акцент върху различни теми, разкриващи необходимостта от промяна в поведенческите модели и представящи на потребителите подходящи примери, които да им помогнат да осъзнаят рисковете, които крият новите технологии.

Онлайн хигиена

Първата тема обхваща основните принципи на „онлайн хигиената” и правилните навици, които гарантират нашата безопасност онлайн, и които всеки трябва да възприеме в ежедневието си. Потребителите, които подхождат правилно към своята киберсигурност се чувстват по-уверени, когато използват компютри, смартфони, умни часовници или всякакви други устройства, свързани с интернет. Основното послание е – киберхигиената е навик, който се придобива в ранна възраст и остава за цял живот.

Нововъзникващи технологии

Втората тема поставя ударение върху „нововъзникващите технологии” и нуждата от сигурност за потребителите и техните авангардни устройства. Технологиите се развиват бързо и е редно, придобивайки нов продукт, да настройваме по подходящ начин параметрите за сигурност и защита на личните данни. По време на кампанията гражданите ще бъдат запознати отблизо с въпросите, свързани с новите технологии, на които следва да отделят внимание.

„Киберзаплахите непрекъснато мутират и от нас зависи най-вече дали ще опазим своята сигурност онлайн. Главна цел на Европейския месец на киберсигурността е всички граждани да бъдат наясно с рисковете във виртуалната среда и да разполагат с необходимото, за да бъдат по-адаптивни и уверени потребители”, заяви изпълнителният директор на ENISA Удо Хелмбрехт.

„Ако искаме да довършим изграждането на единния цифров пазар, особено важно е гражданите на ЕС и най-вече младите хора да разполагат със знанията и уменията, които ще им гарантират безопасна употреба на интернет”, коментира европейският комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.

При днешния старт на кампанията ENISA публикува видеоклип с основни въпроси за ежедневното използване на интернет. Европейската агенция за киберсигурност организира сесия за въпроси и отговори в Twitter, по време на която граждани и организации могат да поставят въпроси относно сигурността в интернет пространството и как да използват безопасно своите устройства.

На официалния уебсайт на кампанията потребителите могат да намерят полезна информация и материали за повишаване на осведомеността по въпросите на киберсигурността. На уебсайта е публикувана интерактивна карта, на която могат да се проследят всички събития, които се организират в 24 държави.

Коментар