Gmail услуга за мобилни телефони се предлага и на български

Потребителите на мобилни телефони в България вече имат възможност да поддържат връзка със своите приятели и семейства чрез услугата Gmail на най-популярната машина за търсене в Интернет – Google. При това без да им е необходим компютър. Достатъчно е да имат достъп до Gmail акаунт от мобилния си телефон, за да не се притесняват, че ще пропуснат някой важен и-мейл.
Gmail е безплатна услуга. За да получат достъп до нея, потребителите трябва да посетят сайта http://gmail.com чрез телефона си и да се регистрират. Както и да проверят при своя мобилен оператор дали според абонаментния план е необходимо допълнително заплащане за достъп до мрежата.
Независимо че всеки телефон е различен, Gmail автоматично оптимизира интерфейса на GSM-a. Потребителите могат да виждат прикачени снимки и документи на екрана на своя телефон и да отговарят на номерата, съхранявани в Gmail акаунта.
Интерфейсът Gmail XHTML бе представен в английския си вариант в края миналата година, като даде възможност на потребителите да се свържат със своите Gmail акаунти и да прочетат съобщенията си чрез браузера на мобилния телефон. В момента услугата е достъпна на 33 езика, вкл. български.
Интерфейсът на страницата за свързване се определя от езиковите настройки на мобилното устройство на потребителя. Ако настройките на телефона са на език, който не се поддържа от услугата, се активира автоматично интерфейс на английски.
Съдържанието на файловете с помощна информация и примерните изображения (screenshots) няма да бъдат локализирани на по-рядко използваните езици, сред които е и българският, съобщават от компанията. Потребителите ще бъдат пренасочвани към файлове с помощна информация на един от поддържаните от услугата езици.
След като потребителят се свърже към Gmail, езикът автоматично се зарежда според личните му настройки. Потребителите обаче няма да могат да променят езика директно от мобилните си устройства.
В момента услугата Gmail работи с мобилни устройства, които поддържат XHTML браузер (той, от своя страна, поддържа SSL и cookies). В сайта на компанията е достъпен списък на телефоните, които със сигурност работят с Gmail.

Коментар