Прогнозират милиард 5G връзки след три години

Разширяването на обхвата на 5G мрежите, понижаването на цените на устройствата и появата на атрактивни тарифни планове ще бъдат основните двигатели за въвеждане на 5G в Европа (снимка: CCO Public Domain)

5G комуникациите от ново поколение ще навлизат бързо през следващите години. Според прогноза CCS Insight, през 2022 г. в света ще има 1 милиард 5G връзки, през 2024 г. техният брой ще се увеличи до 2 милиарда, а през 2025 г. ще надхвърли 3 милиарда.

Китай се очертава като най-големият пазар за 5G. Бързото разгръщане на мрежите от пето поколение и националните амбиции ще допринесат за рекордната скорост на разпространение на 5G в Китай. Очаква се през 2025 г. в тази страна да има 1,2 милиарда 5G връзки или повече от 40% от общия им брой в света.

Важен принос за развитието на новата технологии ще има и Европа. Въпреки че понастоящем Старият континент изостава от други региони по отношение на разпространението на 5G, комерсиални мрежи от ново поколение вече работят в Испания, Великобритания, Швейцария, Германия, Италия, Румъния и Латвия.

Както и в други региони, разширяването на обхвата на 5G мрежите, понижаването на цените на устройствата и появата на атрактивни тарифни планове ще бъдат основните двигатели за въвеждане на 5G в Европа. Според прогнозата на CCS Insight, до 2025 г. броят на 5G връзките на континента ще надхвърли половин милиард.

Наскоро тайванският чипмейкър TSMC направи една от най-оптимистичните прогнози в областта на 5G. Според компанията, още през 2020 г. глобалните доставки на смартфони с поддръжка на 5G мрежи могат да достигнат 300 милиона броя.

Коментар