Италианци пускат в производство робота-носач Gita

Роботът Gita е в състояние да носи товар до 18,1 килограма (снимка: Plaggio)

Италианската компания Piaggio представи съществено модифицирана версия на робота-носач Gita, която ще бъде пусната в масово производство. Роботът се появи за първи път в началото на 2017 г. с идеята да носи багажа на своя собственик.

Първоначално, в описанието на  прототипа се твърдеше, че роботът ще бъде автономен и ще може да се движи със скорост до 35 километра в час. Серийната версия обаче е претърпяла някои промени във външния вид и има по-скромни характеристики.

Така например, роботът е станал само частично автономен: той е в състояние да разпознае своя собственик и да го следва, но не може самостоятелно да върви по определен маршрут.

Освен това разработчиците са намалили максималната скорост на робота до 9,6 километра в час. Вградената батерия позволява на Gita да се движи след собственика си до 4 часа.

Gita следва своя собственик в продължение на 4 часа с едно зареждане (снимка: Plaggio)

Роботът е в състояние да носи товар до 18,1 килограма, а собственото му тегло е 22,7 килограма. Собственикът има възможност да заключи товарното отделение, в което се поставят раница или чанта за пазаруване, като използва специално мобилно приложение.

Продажбите на серийната версия на Gita ще започнат през ноември. Цената на робота ще бъде 3250 долара.

Други компании работят върху „умни” куфари, които самостоятелно следват своя собственик. Подобен куфар може да се вземе и на борда на самолета.

Коментар