Роботизирана ръка се самообучи да сглобява кубчето на Рубик

Dactyl се научи са да сглобява кубчето на Рубик без специално обучение (снимка: Open AI видео)

Изкуственият интелект днес изобщо не е това, което авторите на научна фантастика винаги са влагали в понятието. В съвременния си вид AI е способен да изненада понякога и самите негови създатели.

Така например, изкуствен интелект, създаден от астрофизици, се научи невероятно бързо да прави това, за което не е създаден. А роботизирана ръка Dactyl, създадена от експертите на OpenAI през миналата година и управлявана от система с изкуствен интелект, се научи са да сглобява кубчето на Рубик, без специално обучение.

Скоростта, с която Dactyl събира кубчето, не е удивителна, но все пак ръката не е създадена специално за подобни задачи. И нейният изкуствен интелект не е бил обучен да сглобява кубчето на Рубик.

Напротив, OpenAI създаде роботизираната ръка Dactyl като универсално решение. Когато подреди кубчето на Рубик за първи път, системата научи принципите директно в самия процес на сглобяване.

Коментари по темата: „Роботизирана ръка се самообучи да сглобява кубчето на Рубик”

добавете коментар...

  1. Colombino

    Никъде не видях ръката да сглобява кубче, само го подрежда. А и то само с една ръка трудно може да се сглоби. Иначе на едно място във видеото за малко се мярка разглобено кубче, но никъде не се вижда ръката да се опитва да го сглобява.

Коментар