Американска разработка променя 3D принтирането

HARP принтерът печата широкоформатни обекти с висока разделителна способност и при висока скорост (снимка: Northwestern University)

Учени от Северозападният университет, САЩ, създадоха прототип на иновативен 3D принтер, за който твърдят, че е най-бързият при печат на големи предмети. Екипът има готовност да представи комерсиална версия на устройството в рамките на година и половина.

Принтерът се базира на собствена технология за високоскоростен печат на голяма площ (High-area Rapid Printing, HARP). Изобретател на HARP е служителят на университета Чад Миркин, който ръководи и екипа за разработка на устройството.

Основният проблем при създаване на бързи и големи 3D принтери, базирани на стереолитография, е високото ниво на отделяне на топлина. В режим на печат се извършва полимеризация на течна смола, което е придружено от силно нагряване. С повишаване на скоростта на печат се увеличава и скоростта на нагряването – понякога до такава степен, че води до унищожаване на модела.

Също така скоростта е слабо съвместима с точността (високата детайлност или разделителна способност), което означава увеличаване на обема работа след отпечатване, по време на окончателното довършване на моделите.

HARP принтерът елиминира всички тези недостатъци. Той отпечатва широкоформатни обекти с висока разделителна способност и при висока скорост.

Прототипът на 3D принтера има височина 4 метра с тавичка за печат от 0,23 кв.м. Скоростта на печат е 46 см/час и може да се увеличи. В зависимост от състава на смолата, принтерът може да печата от твърди до керамични и еластични предмети.

Само за няколко часа HARP принтерът е способен да отпечата модел с размерите на човек. Устройството може да отпечатва както големи обекти, така и много малки.

Теоретично, подобен принтер може да ликвидира складовете със запаси от продукти. HARP принтерите са способни бързо да произвеждат части в широки граници за различни индустрии и за повечето области на човешката дейност.

Подробности за разработката са публикувани в списание Science. Тайната на изобретението е, че течната смола, от която се получава моделът чрез облъчване с ултравиолетова светлина, непрекъснато се третира с охладител с цел отвеждане на топлината. След 18 месеца принтерът се очаква на пазара.

Коментар