Всеки седми нов автомобил ще е електрически през 2024 г.

След пет години електрическите коли ще заемат около 15% от целия пазар на автомобили (снимка: CCO Public Domain)

През последната година в света са продадени около 2,4 милиона електрически превозни средства, но до 2024 г. броят им може да нарасне с повече от пет пъти, достигайки 13,2 милиона, сочи прогноза на южнокорейския концерн LG Chem.

На фона на общия брой продадени автомобили през 2024 г., електрическите модели ще заемат около 15% от пазара, отбелязва Ройтерс. Всъщност всеки седми автомобил, продаден след пет години, ще се задвижва от електрически двигател.

Разбира се, остава да се направи много за популяризиране на електрическите превозни средства. Производителите трябва да предложат на клиентите по-достъпни модели.

Важен фактор, ограничаващ намаляването на цените на съвременните електромобили, са тяговите акумулатори – на тях се пада до една трета от всички разходи за производството на електрически превозни средства.

Но LG Chem вижда причини за оптимизъм в това отношение. Ако през 2015 г. цената на батерийните клетки за съхранение на един киловатчас е била 200 долара, то след десет години тя ще спадне до 100 долара.

Представители на южнокорейския гигант дори вярват, че до 2025 г. световният бизнес с производство на батерии ще надвиши оборотите на целия пазар на полупроводници.

Не само строгите екологични стандарти ще допринесат за популярността на електрическите превозни средства – като важни фактори се очертават също услугите за наемане на автомобили и автономните таксита.

Коментар