Huawei чисти редиците си от американски шпиони

Huawei се опасява от вербуване на нейни служители от страна на американските служби (снимка: Huawei)

Оказва се, че не само САЩ виждат шпиони в Huawei, но и в китайската компания виждат американски шпиони. Според източници на Nikkei, ръководството на фирмата е започнало да уволнява служители, за които има подозрения, че са свързани с американското разузнаване. Нещо повече, в два от случаите става въпрос за служители на високо равнище.

Първият е Сунхом Стив Паак, технологичен директор на дъщерното дружество HiSilicon Technologies, което се явява най-големият производител на чипове в Китай. Преди Huawei, Паак е бил старши вицепрезидент по разработка на чипове в Samsung Electronics.

Другият уволнен висш служител е Ван Хсин-Ши, ръководител на технологичния екип на Huawei и бивш вицепрезидент на Faraday Technology, дъщерно дружество на United Microelectronics, която е третият най-голям производител на чипове по поръчка в света. И двамата вече са напуснали Huawei.

Американските санкции и усложнената ситуация вследствие на търговската война между САЩ и Китай са принудили Huawei да намали броя на служителите с американско гражданство или разрешение за пребиваване в Щатите, тъй като различни агенции (предимно ЦРУ) могат да ги вербуват.

Huawei се притеснява, че американското разузнаване вече се е свързало с някои местни служители на Huawei в САЩ, според един от източниците, запознат с проблема. Компанията е обезпокоена, че службите могат да се свържат и с други мениджъри с американско гражданство или разрешение за пребиваване в САЩ.

Huawei иска да премахне потенциалната възможност за вербуване на нейни служители от американските разузнавателни агенции и затова уволнява онези, с които ЦРУ (или други агенции) имат най-лесен контакт – хора, които са живели, работили или са учили в Северна Америка.

В този контекст Huawei засилва също електронните системи за сигурност между задграничните си офиси и централите в Китай, за да предотврати възможни течове на данни.

Коментари по темата: „Huawei чисти редиците си от американски шпиони”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Студена войн{ us vs. china }

Коментар