Китай с нови мерки в защита на интелектуалната собственост

По-сериозното отношение към защитата на интересите на притежателите на авторски права ще направи Китай по-привлекателна за напредналите лаборатории (снимка: CCO Public Domain)

Китай ще се стреми да подобри защитата на правата върху интелектуалната собственост, включително повишаване на горните граници на глобите за нарушаване на такива права, съобщи Ройтерс.

Окончателният документ, публикуван от Държавния съвет и Централния комитет на Комунистическата партия в неделя вечерта, призовава за засилена защита както в системата на гражданското право, така и в наказателното право. Властите също призовават за ефективното прилагане на санкциите.

Китайското правителство е убедено, че горните граници на законното обезщетение трябва да бъдат значително увеличени. В документа се казва, че до 2022 г. Китай трябва да постигне напредък по въпроси, които засягат прилагането на правата върху интелектуалната собственост, като ниските компенсации, високите разходи и трудността на доказване. До 2025 г. трябва да се създаде по-добра система за защита.

Както е известно, Китайската народна република все още има много либерално отношение към нарушенията в областта на интелектуалната собственост: това направи възможно копирането на чуждестранни разработки без особени последици, отбелязва Ройтерс.

В момента обаче самият Китай има свои собствени напреднали разработки, така че продължаването на такава политика може да стане контрапродуктивно. По-сериозното отношение към защитата на интересите на притежателите на авторски права ще направи страната по-привлекателна за напредналите лаборатории.

Коментар