Бавното приложение стресира като филм на ужасите

Минко Гечев от Google говори за това колко важна е скоростта на зареждане на приложенията
(снимка: Мусала Софт)

Български инженер, ключов експерт в Angular екипа на Google, сподели знания и опит в семинар на Мусала Софт на тема „Предвиждане за предварително зареждане в уеб”. Той гостува на компанията като част от програмата „Meet the Masters”, която дава възможност на служителите да говорят лице в лице със световно признати специалисти в софтуерната индустрия.

В своята лекция Минко Гечев обясни колко важна е скоростта, с която се зареждат приложенията, и предизвикателствата, свързани с това. „Скорошно проучване показа, че да чакаш бавно приложение да се зареди е толкова стресиращо, колкото да гледаш филм на ужасите”, заяви експертът.

„С предварителното зареждане, докато потребителят още е на началната страница, можем да започнем зареждане на елементи от страниците, които е вероятно потребителят да посети след това. После можем да ги запазим в кеш паметта, така че когато потребителят отиде на дадена страница, можем да заредим ресурсите по-бързо”, разказа Гечев.

Но това, по неговите думи, крие някои рискове, като голямата консумация на трафик. „Ако сме прекалено агресивни, можем да свалим прекалено много елементи, които потребителят може и да не използва, или пък никога да не се зареди предварително правилният ресурс”.

Предвиждането на предварително зареждане цели да разреши този проблем. „С него използваме обратна връзка от приложенията и категоризираме отделните връзки на страницата в зависимост от това колко вероятно е да те да са следващите необходими”, каза Минко Гечев в лекцията си.

Инженерът на Google дискутира с експертите от Мусала Софт и платформата Angular. Той работи по частта от нея, която събира обратна връзка от потребителите и я анализира в централата на компанията, за да може услугата да бъде подобрена.

Коментар