Екшън игри подобряват зрението на възрастните

Видео и компютърни екшън игри с оръжия, стрелба и бясно препускане на коли може би нямат голяма образователна стойност за децата, но могат да бъдат полезни за зрението на възрастните играчи, твърди ново изследване. То е извършено от учени от университета в Рочестър, САЩ и университета в Тел Авив, Израел. Те са достигнали до извода, че нощното зрение на човек се подобрява значително след известно време, прекарано с ориентирани към екшън игри.

Резултатите от научните изследвания сочат, че този тип игри предоставят на играчите шанса да подобрят функцията контрастна чувствителност с 58%. Ако даден човек има проблеми с ниска чувствителност към контраста, това означава, че за него или нея може да е по-трудно да вижда през нощта, да забелязва петна на дрехи или промяна в изражението на лицата на другите. За чувствителността към контраста се знае още, че тя е от най-уязвимите и лесно увреждани функции на човешкото око.

Тази функция се изразява в способността да се забелязват дори слаби промени в нюанси на сивото на еднообразен фон. Това е важно в ситуации като шофиране през нощта или при слаба видимост, според информация от проучването. С възрастта тази способност намалява и може да бъде подобрена с помощта на очила, контактни лещи или хирургическа операция.

Водещата авторка на изследването, д-р Дафни Бевилие, професор по мозъчни и когнитивни науки в университета в Рочестър, се надява, че видео игрите могат да се окажат полезни като спомагателно лечение на някои проблеми, свързани с човешкото зрение. Тя е провела изследването в сътрудничество с д-р Уолт Макус, който също е професор по мозъчни и когнитивни науки в университета в Рочестър, д-р Ури Полът, професори в института по проблемите на очите в университета в Тел Авив и студента Ренджи Ли.

Научният експеримент е извършен с група от 22 студенти, чиято функция контрастна чувствителност е била тествана. Те са били разделени на две различни групи по случаен принцип. На първата група е предложено да играе видео игрите “Unreal Tournament 2004” и “Call of Duty 2.” Втората група е имала задачата да играе “The Sims 2,” видео игра, която не изисква бързи рефлекси или координация между ръце и очи. По време на теста, който е продължил 9 седмици, всеки участник е прекарал 50 часа в игра.

В края на теста експертите са открили, че студентите от първата група, които са играли екшън игри, са показали средно с 43% подобрение на тяхната способност да разграничават близки нюанси на сивото. Доброволците от втората група въобще не са показали подобрение. Когато изследователите са сравнили участници, които са играли редовно екшън видео игри в продължение на повече от шест месеца с други, които не са играли изобщо, увеличението е било 58%, съобщава д-р Бевилие.

Резултатите от това проучване са подобни на тези от предишно изследване, което е публикувано в списание Psychological Science през февруари 2007 г. Тогава учените от университета в Рочестър са открили, че хора, които играят екшън видео игри по няколко часа дневно в продължение на един месец, са подобрили цялостното си зрение с 20%.

Учените предполагат, че обучаващият ефект на видео игрите може да трае с години и да бъде полезно допълнение към основното лечение и другите техники за корегиране на зрението като очила, контактни лещи или хирургия. Те обаче предупреждават внимателно, че не всички екшън игри могат в действителност да имат такъв полезен ефект за хора с проблемно зрение. Те казват също така, че както с всяко друго нещо, с игрите не бива да се прекалява. Компютърните и видео игрите могат да бъдат полезни само, когато се играят умерено.

Докладът от новото проучване е публикуван в последното издание на журнала Nature Neuroscience. То е финансирано от националния институт по очни проблеми и офиса по военноморски изследвания.

Коментар