5G мрежи вече работят в 26 държави

През 2024 г. броят на абонатите, използващи 5G мрежи, ще достигне 924 милиона
(снимка: CCO Public Domain)

Мрежите от пето поколение (5G) ще дадат на компаниите големи възможности за увеличаване на приходите и ще окажат сериозно влияние върху бизнес операциите, сочи доклад на експертите от Strategy Analytics.

5G се асоциира със свръхбърз интернет, виртуална и разширена реалност, умни домове и безпилотни превозни средства. Но в допълнение към потребителските цели, технологията има и силен индустриален аспект.

Основният клиент на новото поколение комуникации е корпоративният сектор. Най-бърз растеж на обема на предадените данни и броя на устройствата се наблюдава в сегмента на интернет на нещата, включително индустриалните.

По данни на асоциацията на мобилните доставчици (GSA), 46 оператора в 26 държави са въвели 5G мрежи в търговска експлоатация. Броят на работещите 5G мрежи на първия етап е три пъти по-голям от този при първоначалното пускане на 4G LTE технологията.

По-рано Strategy Analytics прогнозира, че през 2024 г. броят на абонатите, използващи 5G мрежи, ще достигне 924 милиона, а 26% от приходите на пазара на мобилни комуникации ще идват от тази технология

5G мрежите със сигурност ще донесат повече ползи от 4G, но проектите, свързани с новата технология, все още са на етап концепция или развитие, отбелязва Андрю Браун, изпълнителен директор по корпоративни изследвания в Strategy Analytics.

Въпреки потенциала на 5G по отношение на трансформацията на различни индустриални процеси, реалните ползи за крайните потребители все още не са признати, казват експертите.

5G е в списъка на технологиите, които бизнесът поставя в своите пътни карти. Компаниите ще използват тази технология, защото тя ще има огромно влияние върху производителността, мобилността и рентабилността, сочи докладът.

Коментар