Microsoft гласи Windows 10X за основа на IoT платформа

„Интернет на нещата” е област на особен интерес от страна на Microsoft
(снимка: CCO Public Domain)

Не е тайна, че Microsoft разработва операционна система Windows 10X за лаптопи с два екрана и други форм-фактори, очаквана на пазара през следващата година. Но изглежда, че Редмънд няма да се ограничи само до това.

Според обява за работа LinkedIn, Microsoft подготвя Windows 10X-базирана IoT (интернет на нещата) операционна система, съобщи Windows Latest. И това е съвсем логично, защото компанията вече има подобно решение, известно като Windows 10 IoT Core, с което работят едноплатковите компютри Raspberry Pi. Системата има графичен интерфейс и поддържа UWP приложения.

Все още е трудно да се открият подробности или технически аспекти на Windows 10X системата за IoT. Очевидно, тя ще има скромни изисквания към хардуера и най-вероятно ще бъде модулна. Това ще реши, поне отчасти, проблема със съвместимостта на различни платформи.

В момента липсва каквато и да информация за това кога ще се появи на пазара новата IoT платформа, колко ще струва, какви изисквания и възможности ще има.

Microsoft постоянно промотира идеята си за универсални приложения и универсална ОС. Предполага се, че тази концепция ще позволи използване на Windows 10 на сгъваеми устройства, лаптопи, HoloLens очила и дори на конзоли Xbox, като същевременно се поддържа софтуерна съвместимост.

Коментар