Сървърният пазар намалява, но е отворен за иновации

3,1 милиона сървъра са доставили производителите през третото тримесечие
(снимка: CCO Public Domain)

Глобалният пазар на сървъри регистрира спад през третото тримесечие на годината, сочи анализ на изследователската компания IDC. Но въпреки това анализаторите виждат и положителна тенденция в данните за периода юли-септември 2019 г.

Производителите са доставили през тримесечието общо 3,1 милиона сървъра на световния пазар, което е с 3% по-малко спрямо същия период на миналата година. Приходите от този бизнес намаляват с 6,7% до 22 милиарда долара.

Данните на IDC сочат, че глобалните доставки на сървъри от начално ниво – на стойност до 25 хиляди долара – падат с 4,2% през третото тримесечие и възлизат на 17,9 милиарда долара.

В категорията на сървърите със средна мощност производителите регистрират спад от 14,3% до 3 милиарда долара. Що се отнася до мощните корпоративни сървъри на високо ниво, тук приходите на доставчиците падат с 23,7% до 1,1 милиарда долара.

Продажбите на сървъри с процесорна архитектура x86 намаляват с 6,2% до 20,6 милиарда долара. Останалата част от сървърните машини регистрира спад от 13,1%, до 1,4 милиарда долара.

Въпреки факта, че пазарът на сървъри се свива през последното тримесечие, иновациите в области като ускорените изчисления, паметта в системите за съхранение и следващото поколение входно-изходни операции поддържат търсенето на корпоративни решения близко до историческия максимум, коментира IDC.

Всъщност третото тримесечие на 2019 г. се явява второто най-значимо по отношение на броя доставени корпоративни сървъри за 16-годишен период, като отстъпва само на третото тримесечие на 2018 г., отбелязват анализаторите.

Най-големият производител на сървъри по отношение на приходите остава Dell Technologies, чийто дял през третото тримесечие достига 17,2%, въпреки че продажбите падат с почти 11%. В топ 3 влизат още HPE с дял от 16,8% и Inspur с 9%.

Следва Lenovo, която получава 5,4% от приходите на сървърния пазар. В непосредствена близост до нея е Cisco с 4,9%. Съвместният дял на ODM производителите, които доставят сървърно оборудване директно в центровете за данни възлиза на 26,4%.

Dell е номер едно и по брой на доставените машини – делът на компанията през последното тримесечие е 16,4% спрямо 14,7% за HPE и 10,3% за Inspur. Следващите три места заемат Lenovo, Huawei и Super Micro, с дялове съответно 6,6%, 5,1% и 4,6%.

Коментари по темата: „Сървърният пазар намалява, но е отворен за иновации”

добавете коментар...

  1. ха

    Ще забиеш милиарди, за да си пазиш талантливите служители. Че утре като се появи печеливша ниша от сходна област, то да има с какви хора да я атакуваш (примерно ако почнат да се правят масово квантови компютри). Иначе едва ли ще стигнеш далеч, ако разполагаш само с новозавършили студентчета без никакъв опит.

    И да, определено никога няма да си избиеш инвестицията от тази дейност, а от евентуалната бъдещата такава. То затова има толкова много компании, които като резултат от дейността си отчитат стотици милиони долари загуба за година. То излиза, че ако бяха излязли във ваканция, то щяха да спечелят. Ами не – след подобна ваканция те просто ще се превърнат в мъртъв бранд без персонал и с “кухи” заводи.

  2. Anonymous

    Dell Tech.(#1) = (-11%)

  3. Anonymous

    сървъри:
    начално ниво(до $25000) = (–4,2%)

    средна мощност= (-14,3%)

    мощните сървъри= (-23,7%)

    сървъри x86= (-6,2%)
    Останалата видове= (-13,1%)

  4. Anonymous

    бройки = (-3%)
    Приходите =(-6,7%)

  5. Anonymous

    отворен за иновации * ще забиеш миларди в иновиране на. пазар които намалява ? И ще си възвърнеш никога.

Коментар