Wizz Air иска забрана на бизнес класата при кратки полети

Бизнес класата трябва да бъде забранена за всички кратки полети, настоява Wizz Air
(снимка: CCO Public Domain)

Нискотарифният превозвач Wizz Air призовава авиокомпаниите да спрат да изпълняват полети с празни места в бизнес класа при полети до 5 часа. Бизнес класата трябва да бъде забранена за всички кратки полети, настояват от компанията.

Местата за пътници в бизнес класа допринасят за два пъти по-голям въглероден отпечатък спрямо тези за пътници в икономична класа, и индустрията е отговорна, че продължава да следва този неефективен и архаичен модел. Промяната е силно необходима, казват от Wizz Air.

Ерата на старомодните пътувания е към края си и същото важи за бизнес класата. Авиокомпаниите да се ангажират с пълна забрана на полети с празни места в бизнес клас за полети при къси дистанции до 5 часа, предлагат от Wizz Air.

Компанията твърди, че в момента оперира с най-ниски емисии на CО2 на пътник сред всички конкуренти, равняващи се на 56,8 г/пътник/км към октомври 2019 г. Ултра нискотарифният бизнес модел разчита на висок коефициент на натоварване (планирани 95% за първата половина на 2020 г.) и плътно разпределение на местата, за да се гарантира устойчивото летене и възможно най-ниски емисии на CО2 на пътник.

„Браншът като цяло трябва да бъде по-решителен в действията си и да забрани бизнес класата при кратки полети. В същото време призоваваме всички пътници да правят добре информиран избор, когато резервират полет. Ерата на старомодните пътувания е към края си и същото важи за бизнес класата”, заяви Йозеф Варади, главен изпълнителен директор на Wizz Air.

Коментари по темата: „Wizz Air иска забрана на бизнес класата при кратки полети”

добавете коментар...

  1. :o)

    По-надолу е казано.
    Хич не ги е грижа за планетата, дреме им само как да продадат повече билети.

    Откъдето следва и въпроса – струва ли си да ги коментираме?
    За мен истинският бизнесмен, ако е такъв няма да лети с Уиз и Райън Еър.
    Оттук следва че въпросните 2 авиокомпании известни като “Циганския автобус наобратно”
    Може да си направят всички места за бедни.
    Нали това искат – да продават повече места.

  2. ха

    Трябва да забранят и луксозните автомобили, големите апартаменти, абе … трябва да върнат социализма масово, защото останалото увеличава въглеродния отпечатък…
    Wizz Air очевидно яко “газят лука”, ама това те го правят за да радват собствените си клиенти. Тези от бизнес класа така или иначе не пътуват с техните самолети.

    Иначе наистина може да се помисли за възможност за “разтегателна” бизнес и първа класа. Ако има празни бизнес места, то тези места да се демонтират, да се премести пространството им в икономична класа (чрез предвижването на разделящата ги стена) и след това на същото място да се инсталират повече седалки за икономична класа. Съответно това означава и начин за осъществяване на описаната процедура, т. е. вероятно е възможност само за специално проектирани за целта нови самолети.

    Тези с джетовете едва ли някога ще пътуват в бизнес класа на масов полет. Твърде спартански са условията за тях в тези самолети. Бизнес класа е за по-бедните бизнесмени, които все пак имат прилични приходи.

  3. Иван

    Щото не си пътувала с Райянеър да видиш какво е

  4. Bri

    ПОДКРЕПЯМ ИДЕЯТА за бизнес класата. Може и да вмъкнете по 1бр безплатно кафе поне на полетите, без значение цената на билета…. 🙂

  5. Елена

    Най смотаната компания е Улзър.Пътувала съм само два пъти с нея.Какво му е евтиното на компанията .Кувам си билет за ЛОНДОН за Софи без багаж ми излезе 150 евро и като влючим багажа .50 евро и става 200 евро.Това малко ли са..и нищо не ти влючва в тези пари дори един сандвич .

  6. 01001001

    Човечествто трябва да се върне в ерата на древните демократични градски държави но с нова версия. Вече нямаме нужда от такова голяма световна търговия. Всеки град ще си произведе това което то му е нужно и никакви излишъци, недостиги, спекулации, далавери, нарушение на човешките права, привилегии, неравенство, тормоз, глад, бедност, мръсотия, грозност, войни и т.н. Алчността и тъпотията на човека е препятсвие което трябва да се преодолее с 3 световна война и цялостна реорганизация в основота на разумните ценности, науката и технологиите.

  7. Anonymous

    Абе кажете си направо че искате да увеличите печалбата си с повече пътници, кво увъртате? По-малко въглероднии емисии – глупости на търкалета за пред публиката.

  8. ..

    Подобен ход, естествено, ще унищожи всякакви шансове богаташите да слязат от частните джетове и да започнат да ползват редовните полети.

    Но, това е и търсената цел, защото за пореден път в борбата за по-чиста планета трябва да страдат единствено бедните.

    Богатите ще продължат да се джуркат по частни джетове (кой с личен, кой под наем) и хич не ги бо̀ли фарът за планетата и замъряванията.

    Жалка картинка, за пореден път.

    Само, че в 21ви век, благодарение на интернет подобно безочливо лицемерие не остава скрито.

Коментар