Патентоват устройство срещу кражби с дронове

Дроновете могат да се използват и за кражба на доставки до домовете
(снимка: CCO Public Domain)

Докато на пазара си пробиват път нови услуги за доставка на стоки с дронове, било то храна или лекарства, IBM предприема стъпки, за да предотврати кражбите с помощта на безпилотни апарати. Патентовата система на компанията използва IoT устройство в комбинация с блокчейн технология за контрол на доставките на пакети до домовете на получателите.

IBM се опасява, че дроновете ще бъдат използвани за прихващане на пратките от крадци. Нейният патент описва обикновен висотомер, свързан към интерент, който открива промени във височината на пакета. Когато бъде превишена определена височина, устройството изпраща показателите към блокчейн системата, а получателят бива уведомен, че пакетът му набира височина.

IoT устройството също така събира GPS данни за проследяване на откраднати стоки. Подобна система ще увеличи цената на доставките, затова в началото е малко вероятно технологията да се използва за контрол на доставката на храна или други евтини стоки.

Освен това няма гаранция, че IBM наистина ще разработи и пусне на пазара подобно устройство или услуга. Но е ясно, че с бързото навлизане в употреба на безпилотни апарати и увеличаващите се онлайн покупки, дроновете могат да се използват за прихващане на колети, доставяни до прага на домовете.

Коментари по темата: „Патентоват устройство срещу кражби с дронове”

добавете коментар...

  1. ха

    IBM гледат да правят новини, за да не ги забравят хората… Все пак трябва да си поддържат бранда разпознаваем.

Коментар