Облакът иска все по-големи твърди дискове

В сървърните хранилища се търсят HDD с все по-голям капацитет
(снимка: CCO Public Domain)

Облачните технологии принудиха производителите на твърди дискове да предлагат устройства с все по-голям капацитет за нуждите на сървърните хранилища. Именно тук се води конкурентната борба с различни технологии за увеличаване на плътността на записа.

Western Digital твърди, че е лидер в предлагането на 14TB дискове, а като следваща масова граница при сървърните HDD се очертават 18TB или дори 20TB. Представители на компанията съобщиха по време на събитието Wells Fargo, че до края на месеца ще започнат доставки на 18TB твърди дискове, които съчетават MAMR технология и PMR структура на магнитните плочи (с перпендикулярна ориентация на магнитните частици).

До средата на следващата година най-масовият тип твърди дискове, доставяни в сървърния сегмент, ще бъде 14TB. В тази категория Western Digital заема около 55-60% от целия пазар, според Сива Сиварам, президент на WDC Strategy and Technology. Компанията е постигнала подобен дял, благодарение на лидерството в плътността на записа.

На следващ етап капацитетът на HDD за корпоративния сектор ще превиши 18TB. Много клиенти, според прогнозите на WDC, ще предпочетат да преминат от 14TB направо на 20TB. Устройствата от последния тип ще използват SMR структура на магнитните плочи.

Увеличаването на обема на твърдите дискове ще позволи на клиентите да намалят общите разходи за притежание на устройствата, както и разходите за съхранение на един терабайт данни, подчертават от Western Digital.

Коментари по темата: „Облакът иска все по-големи твърди дискове”

добавете коментар...

  1. Той

    В момента чета статия за NAND-паметта как се възстановява при загряване над 800 градуса. Много е интересна. Флаш-паметта е бъдещето.

  2. Той

    Сега чета това:

    “http://www.ece.eng.wayne.edu/~sjiang/pubs/papers/chen16-heating.pdf”

    Статия за NAND-памет, която се възстановява при загряване над 800 градуса. Много интересна статия. Флаш-паметта е бъдещето.

  3. ха

    Твърдите дискове винаги ще са в пъти по-евтини от разработките във формат интергални схеми. В момента цените само привидно изглеждат с опция да станат конкурентни. Просто производителите на HD са монополисти и вдигат максимално цената на продукта си. Ако утре цената на SSD падне двойно, то не бих се учудил, ако като реципрочно действие цената на HD падне четворно, като пак ще са атрактивен продукт за производителите им.

    Работата е там, че огромна част от данните се ползват толкова рядко, че наличието на ефективен механизъм за четенето им е разточителство. Именно това представляват SSD. При HD данните са с бавен достъп, но самите те се съхраняват на евтин носител.

    Според мен MRAM трябва да се разработва за замяна на RAM паметта на компютрите, а не за дисковете за съхранение както отбелязах на сравнително рядко използвани данни.

  4. :)

    Интересно, ако трябва да се ребилдва райд на 14 терабайтов диск, ще отнеме със сигурност над 24 часа.

  5. Той

    Струва ми се, че това са излишно хвърлени усилия и пари за остаряла технология. Вместо това биха могли да хвърлят милиарди за по-голяма плътност на MRAM или за по-голяма издръжливост на флаш-паметта. Някакви японци бяха обновили контролера на флаш-паметта и издръжливостта се е подобрила с около 90 %.

Коментар