Дронове рисуват графити: новата мода

Рисуването на графити с дрон може да промени развитието на градската среда
(снимка: CCO Public Domain)

Преди няколко години се разчу, че нюйоркският графити-художник Кацу е използвал модифициран квадрокоптер DJI за рисуване на графити върху високи, труднодостъпни повърхности. Преди дни обаче дойде и вестта, че маниакът вече е разработил потребителски графити-дрон, достъпен за широката публика.

Това навярно не е добра новина за редица собственици на имоти и градски власти. За сметка на това е радостно за онези, които наистина умеят да превръщат запустели и „глухи” петна в съвременно изкуство. Известен като Katsuru Beta, квадрокоптерът е проектиран в сътрудничество между Кацу и московската Tsuru Robotics.

Когато дронът не се използва, четирите му витлови рамена се сгъват навътре, което улеснява транспортирането. В средата му има „съд”, в който се поставят флаконите за боядисване. Те трябва да са със стандартни размери. Активират се чрез дистанционно управление, което е включено в комплекта. Едно зареждане на батерията на дрона би трябвало да гарантира заявените 10 минути полетно време.

Първоначално дронът ще бъде полуавтономен, което означава, че въпреки че потребителите ще трябва ръчно да контролират къде отива и кога пръска със спрей, той автоматично ще поддържа определено разстояние от стените. Има обаче и планове от следващата година да се пусне и версия, която ще направи дрона напълно автономен.

Мераклиите да се сдобият с графити-дрона трябва да имат навършени 18 години и да са готови да се разделят с 2499 долара. Доставките ще започнат през юни 2020 г. Появата на този дрон е само черешката на тортата в една нова ера на графити-изкуството, която далеч не е толкова млада, колкото повечето от нас са склонни да си мислят.

Кацу рисува с дронове още от 2015 г. Дръзкият художник често взема за платна огромни площи в градове като Ню Йорк. Казва, че на някои места е почти невъзможно да нарисуваш картината си по традиционния метод за високи и труднодостъпни повръхности – спускането по въже с рапел. Освен това, дори да може да отиде до „платното” си по този начин, рисуването е бавно, тромаво, трудно и… рисковано. С дрона може да се рисува бързо и лесно, при това преди полицаите да са го спипали (повечето му рисунки са нелегални).

Разбира се, рисуването на графити не е задължително да е нелегално – има много примери на красиво изрисувани сградни стени, които са възложени от местните власти, станали са локална забележителност и будят възхищение – дори в София има доста такива. За занимаващите се с този род изкуство новината за графити-дрона навярно е радостна.

Блогът Drone Grafitti, който съществува от 3 години (и бе официално прекратен с появата на вестта за Katsuru Beta) показва, че изкуството да се рисуват графити с дрон могат да бъдат забележително постижение за развитието на граската среда, изкуствата на открито и социалния живот в градовете. Огромни пана с размери няколко десетки квадратни метра могат да бъдат превърнати в модерни картини чрез „рояци” от дронове, управлявани и координирани дигитално, само за няколко часа.

„Градът е открито платно, където хората могат да вписват своите истории по много начини”, казва професор Карло Рати от туринското архитектурно-дизайнерско студио Carlo Ratti Associati, цитиран от Wired. Техният проект за рисуване на графити чрез дронове се нарича UFO. „Такива процеси винаги са се случвали; обаче с UFO ние се опитваме да ги ускорим, използвайки технологията на дроновете, за да позволим един нов начин на рисуване като изразно средство”.

Изненадващо или не, дрон-графитите могат да „другарват” с блокчейн-технологията, смятат специалистите в областта. Според някои от тях, блокчейн структура от данни може да се използва за „пренасяне и споделяне на дигитални обекти като изображения, код и инструкции” – всичко, необходимо за създаването на графити изображение.

Този набор от данни може да се подава на програмируеми дронове по целия свят, така че дадени рисунки да се възпроизвеждат на различни места по света. Нещо повече, дори ако дадена сграда, на която е имало красиви графити, бъде разрушена след време, красивото улично изкуство ще може да бъде запазено благодарение на блокчейн.

Коментари по темата: „Дронове рисуват графити: новата мода”

добавете коментар...

  1. :o)

    Хареса ми думата “Маниакът” 😀

  2. ха

    Това е и удобен начин за боядисване. Слагаш флакони с еднакъв цвят и боядисваш сградните стени по удобен начин. Трябва, обаче, да се помисли и за точно позициониране, примерно когато се боядисва около прозорците (тогава вместо спрей от вид облак да се ползват мастилено струйни технологии).

  3. Anonymous

    При вятър тя ще е с мустак.

Коментар