Норвегия избра Ericsson за 5G мрежата си

Telenor предпочете Ericsson за партньор в изграждането на 5G мрежа в Норвегия
(снимка: Ericsson)

Telenor, държавният телеком на Норвегия, избра шведската компания Ericsson за ключов доставчик на технологии за изграждане на мрежа от пето поколение (5G) в страната, за сметка на китайската Huawei, въпреки десетгодишното им сътрудничество в 4G мрежите, предаде Ройтерс.

Изпълнителният директор на Telenor Сигве Бреке написа в Twitter, че решението е взето след обширна оценка на сигурността и на фактори като техническо качество, иновативен потенциал и модернизация на мрежата.

„Въз основа на всеобхватната и цялостна оценка решихме да представим нов партньор за тази важна технологична промяна в Норвегия”, пояснява мениджърът.

Telenor е най-големият доставчик на телекомуникационни услуги в Норвегия и предоставя услуги в други скандинавски страни, както и в пет азиатски държави. Броят на клиентите на компанията е около 183 милиона души.

Използването на компоненти на Huawei в мрежата на Норвегия ще бъде прекратено в рамките на период на модернизация от 4-5 години, уточнява ръководителят на Telenor в страната Петър-Боер Фюрберг.

Коментари по темата: „Норвегия избра Ericsson за 5G мрежата си”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    въпреки 10 годишно им сътрудничество в 4G мрежитe.

Коментар