САЩ няма да въвеждат новите мита за внос от Китай

Продукти като iPhone, внасяни от Китай в САЩ, засега няма да поскъпват
(снимка: Apple)

Днес САЩ трябваше да въведат нова митническа тарифа от 15% за стоки, произведени в Китай, но двете страни постигнаха напредък в преговорите, които текат откакто се разпали търговската война. Новите мита засега нямат да влизат в сила, съобщи Engadget.

Въвеждането на 15% тарифа би довело до по-високи цени за смартфони, лаптопи и друга потребителска електроника, която се внася в САЩ от Китай, вкл. iPhone на Apple.

В същото време въведената по-рано 25% тарифа за някои китайски стоки ще остане валидна, а допълнителната тарифа, която влезе в сила на 1 септември, ще бъде намалена наполовина до 7,5%.

Според търговския представител на САЩ, сделката включва ангажимент на Китай да закупува повече американски продукти през следващите години и „изисква структурни реформи и други промени в икономическата и търговската политика на Китай в областта на интелектуалната собственост, трансфера на технологии, селското стопанство, финансовите услуги и обмена валута”.

Според CNBC, вицепремиерът на земеделието на Китай е потвърдил, че споразумението включва планове за увеличаване на покупките на стоки от САЩ, но не разкрива подробности.

Коментар