Microsoft започва да заменя браузъра Edge

Новият Edge браузър в Windows 10 се базира на Chromium
(илюстрация: Microsoft)

Потребителите на Windows 10 ще започнат да получават нова версия на вградения браузър Edge, която стъпва на проекта с отворен код Chromium. Това ще стане автоматично чрез актуализациите Windows Update, съобщи MSPowerUser.

Новият браузър просто ще замени стария Edge от Windows 10 RS4 (актуализация от април 2018 г.) и по-предишните версии, уточняват от Microsoft в блог публикация. Очаква се новият Microsoft Edge да излезе публично на 15 януари 2020 г. на повече от 90 езика.

При прехода към Chromium-базиран Edge е възможно да възникнат проблеми със съвместимостта на някои приложения. Ето защо Microsoft пусна инструмента Blocker Toolkit, който позволява на корпоративните потребители да контролират инсталацията.

Blocker Toolkit e достъпен за изтегляне от сайта на Microsoft. С помощта на този инструмент потребителите могат да предотвратят автоматичното инсталиране на Chromium-базирания Edge браузър.

Коментари по темата: „Microsoft започва да заменя браузъра Edge”

добавете коментар...

  1. @Петко

    @Петко Покажи ми, ако обичаш, къде в GPL лиценз може да се вкара корпоративна клауза. Или направи ми прати връзка към клаузата. Аз съм го чел много пъти. Той е необратим и никой продукт, базиран на продукт, издаден под GPL лиценз не може да се лицензира с лиценз, по- рестриктивен от изходния. При условие, че десетки компании финансират този проект, включително MS, как ще реагират те, ако една от тях реши да си присвои и софтуер за който вече са инвестирани стотици милиони долари.

  2. Петко

    Точно по същия начин по който браузърът Netscape е базиран на Mozilla – компанията Netscape отваря кода на браузъра в проекта Mozilla, с условието, че в един момент може да се възползва от “дописания” код в Mozilla и да го “затвори” в бъдещия нов браузър Netscape, без обаче да ограничава по-нататъшно развитие на проекта Mozilla…

  3. @ Минаващ

    Прекалил си с хапчетата. Как да е с отворен код и е собственост на Google, как да е базиран на Google Chrome, като самия Google Chrome е базиран на Chromium и си го пише и информацията за браузъра и каква Linux (OS) може да бъде един проект за двигател и обкръжение на уеб браузъри.

  4. Ми

    И пак никой няма да го ползва. Тази “война” е отдавна загубена.

  5. Saevar

    а ядрото кога ше го заменят с тва на Убунту, то е ясно че на там отива…

  6. Минаващ

    Всъщност chromium проекта е базиран на google chrome, като линукс алтернатива с отворен код. Сега даже е собственост на Google, която все още се поддържа от Google.

  7. Anonymous

    За какво им е браузър въобще? Какво печелят?

  8. Technewsuser

    Chromium проекта не е на Google. Google Chrome е на Google и също е базиран на Chromium.

Коментар