Neon – „изкуствените хора” на Samsung

Neon не е поредният гласов асистент или робот, а реалистичен събеседник за видеочат
(снимка: Neon / Samsung Star Labs)

Ще остане ли място за изява на истинските хора в света на технологиите? Вероятно това се питат мнозина след като Samsung представи на CES 2020 в Лас Вегас визия за… „изкуствени хора”.

Зашеметяващият проект на изследователската група Samsung Star Labs се нарича Neon. Това не е просто поредният гласов асистент или робот, а технология за видеочат с компютър, който изглежда изключително реалистично – досущ като истински човек.

Разработчиците на корейската компания са амбицирани да изведат комуникацията с „изкуствени хора” на съвсем ново ниво, в сравнение с традиционните лични асистенти. Времето за намиране на информация и правилния отговор от Neon е само няколко милисекунди.

Neon има свои собствени емоции и спомени, твърдят разработчиците
(снимка: Neon / Samsung Star Labs)

Samsung се надява компаниите да лицензират Neon с идеята да го използват за най-различни цели – като йога инструктор, телевизионен водещ, филмов актьор, финансов съветник и в много други роли. Neon-ите могат да бъдат и просто добри приятели на хората.

От Star Labs казват, че не се опитват да заменят хората, дори и да изглежда така. „Не се опитваме да отнемем нечии работни места, а по-скоро искаме да подобрим изживяването на клиентите, така че да се чувстват сякаш имат добър приятел”.

Neon може да играе различни роли – инструктор, ТВ водещ, филмов актьор, финансов съветник…
(снимка: Neon / Samsung Star Labs)

Компанията твърди, че Neon има свои собствени емоции и спомени, но засега това звучи като научна фантастика. Вероятно „изкуствените хора” могат да бъдат програмирани, за да симулират емоции и да съхраняват данни.

Samsung планира да направим Neon достъпен както за бизнес партньори, така и за индивидуални потребители по целия свят. Засега не са ясни бизнес моделът и цените на Neon, но по-късно тази година ще започнат бета изпитания на технологията в реална среда с избрани партньори.

Коментар