Всеки 10-ти нов лаптоп ще поддържа Wi-Fi 6 тази година

Делът на новите лаптопи с поддръжка на Wi-Fi 6 ще се удвои тази година
(снимка: CC0 Public Domain)

Около 10% от новите лаптопи, които се очаква да излязат на световния пазар през 2020 г., ще поддържат безжичния стандарт Wi-Fi 6, в сравнение с по-малко от 5% през 2019 г., сочи анализ на тайванското издание DigiTimes.

Процесорите Intel Gen Comet Lake ще допринесат за ръста в поддръжката на Wi-Fi 6, подчертават източници от мрежовата индустрия. Редица производители, вкл. Acer, Asus, Dell и Lenovo, представиха лаптопи на база Intel Gen Comet Lake с вградена поддръжка на Wi-Fi 6 по време на CES 2020.

Wi-Fi 6 се различава от своя предшественик Wi-Fi 5 с по-високата скорост на пренос на данни – тя е увеличена почти 1,5 пъти (9,6 Gb/s срещу 6,9 Gb/s). Реалното увеличение на скоростта при крайните потребители обаче ще бъде около 30-40%.

В допълнение, новият стандарт осигурява по-усъвършенствана система за криптиране WPA3 (Wi-Fi Protected Access III) и по-висока стабилност на връзката на места, където има много устройства с поддръжка на W-Fi. Технологията работи в честотните диапазони 2,4 и 5 GHz.

Сред другите предимства заслужава да се отбележи технологията MU-MIMO, която позволява на рутера да получава и изпраща няколко сигнала едновременно, както и способността за работа на честота 160 MHz.

Коментар