Apex.OS: платформа с отворен код за автономни коли

Нова операционна система може да ускори индустрията на автономните автомобили
(снимка: Apex)

Самоуправляемите автомобили стават все по-популярни, както и други видове автономни машини. Общото между тях е, че се нуждаят от надеждна система, която да им позволява интерпретиране на данни от сензорите, вземане на решения и планиране на движенията.

Има и по-сложни неща, които бордовите системи трябва да извършват: настройване на надеждна мрежа, управление на паметта и записване на данни, комуникация между сензорите. И всичко това трябва да е стабилно и безопасно, защото от него зависят човешки животи. Отговор на този проблем се опитва да даде Apex.OS – операционна система с отворен код за самоуправляемите автомобили.

В областта на роботиката операционната система ROS предлага решение с отворен код за много от споменатите предизвикателства. ROS е създадена така, че да предоставя „основата” за роботите, разработвани от изследователи и компании по целия свят, така че те да могат да се съсредоточат върху създаването на специфичните функции, за които са предназначени техните машини. Така не им се налага да губят време и да влагат пари в създаването на базов софтуер.

Apex пренася тази идея от роботиката към автономните коли. Системата обещава да помогне на производителите на самоуправляеми автомобили да съкратят сроковете си за разработка. Ако това би имало ефект върху автономните коли, какъвто ROS имаше върху роботиката, новата платформа може да помогне за ускоряване на цялата индустрия на автономните автомобили.

Какво е Apex OS

Първата версия на Apex OS бе обявена на 30 януари. Apex.OS е „разклонение” на ROS 2, която е разработена да е здрава и надеждна, така че да може да се използва за създаване и внедряване на критични за безопасността системи като автономните превозни средства, роботите и аерокосмическите съоръжения, казва пред IEEE Spectrum Ян Бекер, главен изпълнителен директор на Apex.AI – разработчик на новия софтуер.

Apex.OS е съвместима с ROS 2 чрез API (приложен програмен интерфейс). С две думи, Apex.OS е SDK за софтуер за автономни автомобили и всякакви други приложения за мобилност, където безопасността е критичен фактор. Компонентите на системата позволяват на клиентите да се съсредоточат върху изграждането на своите специфични приложения, без да се притесняват за предаването на съобщения, надеждното изпълнение на задачите в реално време, хардуерната интеграция и други подобни проблеми.

Apex.OS не е пълен софтуерен набор за самоуправляеми автомобили, подчертава Бекер. Вместо това Apex.OS дава възможност на автомобилните компании да изграждат своите собствени софтуерни набори въз основа на своите нужди.

Една база, много възможности

Появата на новата ОС постави въпроса дали всяка компания за автономни превозни средства може да използва Apex.OS, без да губи конкурентните си предимства. „Apex.OS е SDK за софтуер за автономни системи за движение и други критични за безопасността приложения за мобилност”, казва Бекер. „Подобно на SDK за iOS, която предоставя на разработчиците възможност за създаване на приложения за iPhone, Apex.OS предоставя SDK на разработчиците, за да разработват своите приложения сигурно и безопасно”.

Всяка система за автономен транспорт, внедрена в обществена среда, трябва да бъде безопасна. Точно това е целта на Apex.OS. „Организациите ще се разграничават на пазара и конкурират помежду си на база производителност, специфични функции и други възможности на продукта – с Apex.OS ние им даваме възможност да се съсредоточат върху разработването именно на тези диференциатори”, обяснява шефът.

Не само автономни коли

По своята същност Apex.OS е софтуер за всякакви системи за автономно движение, тоест освен за самоуправляеми коли той е подходящ и за други „умни” машини – роботи и дронове.

„Apex.OS предоставя софтуерна рамка, която позволява четене, обработка и извеждане на данни във вградените системи в реално време, използвани при критични за безопасността среди. Това се отнася и до роботиката и аерокосмическите приложения точно толкова, колкото и до автомобилните приложения”, казва Бекер. Всъщност аносът започва с автономните автомобили не за друго, а защото това е най-горещата тема на пазара в момента.

Индустриалните роботи и дроновете днес често използват ROS за базова софтуерна платформа и други видове софтуер за специфични дейности, като например специализирани контролери за ултра-прецизно управление на позицията. Apex.OS комбинира възможностите на ROS с изискванията на системите за мобилност, по-специално по отношение на дейностите в реално време, надеждността и способността да се работи върху вградени изчислителни системи.

Коментар