Малките държави по-лесно ще въведат цифрови валути

Списъкът от страни, решени да създадат държавна дигитализирана валута, расте
(снимка: CC0 Public Domain)

Една малка тропическа островна държава е решена скоро да има собствена цифрова валута. Управителят на Бахамските централни банки Джон Роле потвърди, че бахамският „цифров долар” ще бъде въведен до втората половина на 2020 г. Според него, малките страни имат шанс по-лесно и бързо да въведат дигиталните валути.

Новината от Бахамите е поредната, която добавя име в непрекъснато нарастващия списък на страните, решени да създадат държавна дигитализирана валута. Сред тях са Турция, Китай, Литва, Япония, Швеция, Канада и целият ЕС.

Зад този натиск стоят различни фактори. Интересът на Китай, например, е по-скоро следствие от възможността да упражнява контрол върху паричните си политики, бидейки изправен пред предизвикателствата на „действителните” криптовалути.

По-различно е отношението при инициативите на централните банки на Швеция, Англия, Япония, Канада, Швейцария и Европейската централна банка, които създадоха „комисия за преглед на потенциалните резултати и последици от цифровата валута на централната банка”.

Бахамският цифров долар, според управителя на Централната банка там, ще помогне за „ускоряване на предоставянето на финансови услуги, необходими за подпомагане на възстановяването на бизнес-сектора”.

Всъщност Проектът „Пясъчен долар” вече е на ход с първия пилотен процес – на остров Екума, от декември 2019 г. Това е първата инициатива за тестване, която скоро ще обхване и друг остров – Абако, който се счита за туристическия хъб на Бахамите.

Роле казва, че Абако е избран за пилотния проект, тъй като островът все още се възстановява от последиците от урагана Дориан. В него обаче го няма „въпросът за достъпа до финанси”, тъй като повечето от основните банки присъстват там.

Преди броени дни и Япония заяви, че се готви да създаде собствена дигитална валута. Тя ще е съвместна инициатива между правителството и частни компании. Според Норихиро Накаяма, заместник-министър на външните работи, това ще постави Япония „в крак с глобалните промени във финансовите технологии”.

Според Роле, карибската държава е „малко по-напред от някои страни”. Там смятат, че малкият мащаб на държавите е предимство при прехода към дигитални валути.

„Глупаво е овцете да декларират, че всички трябва да останем вегетарианци, ако лъвът е с различно мнение; в момента лъвът е останалият свят и страните напредват доста бързо към дигитализацията, въвеждайки цифрови валути и използвайки блокчейн технологията”, казва бившият изпълнителен директор на Междуамериканската банка за развитие (IDB) за карибските страни Джери Бътлър.

Изглежда, че възприемането на цифрови валути има шанс да се случи по-бързо в по-малките страни, които могат да бъдат по-гъвкави по отношение на регулирането. И може би те ще осигурят „стълба” за слаборазвитите държави, така че да настигнат по-развития свят в това отношение.

Коментари по темата: „Малките държави по-лесно ще въведат цифрови валути”

добавете коментар...

  1. цифров фен

    НАП ще са щастливи – всеки ваш харч ще се знае! Банките също се кефят – и най-малката транзакция ще ви скубе с таксичка!

  2. Anonymous

    В китай от 10 г всичко се купува през QR.

Коментар