Фондация изпрати празен диск на Microsoft, иска кода на Windows 7

Празният твърд диск, който FSF подготви за Microsoft с идеята да получи обратно кода на Windows 7
(снимка: Free Software Foundation)

Как да накараме Microsoft да сподели Windows 7 със света? С тази задача се е заела Фондацията за свободен софтуер (FSF), която настоятелно се опитва да убеди компанията да даде втори живот на Windows 7, като отвори кода на системата и го предостави на общността.

Eкипът на FSF предприе нестандартна инициатива, като изпрати в Редмънд празен твърд диск с предложение Microsoft да копира на него изходния код на операционната система Windows 7 и да го изпрати обратно на организацията.

„Microsoft може да освободи Windows. Те вече имат всички необходими законови права или лостове за получаването им. Дали ще изберат да го направят или не, зависи от тях. През последните седмици им предадохме съобщение, че хиляди хора по света искат Windows да бъде освободен. Сега ще им дадем медия [празен диск]”, се казва в официално изявление на FSF.

Microsoft прекрати официалната поддръжка на Windows 7 на 14 януари 2020 г. Потребителите обаче не бяха готови да се сбогуват с любимата си платформа. Фондацията подкрепи обществеността и през януари публикува петиция с искане Microsoft да пусне Windows 7 като безплатен софтуер с отворен код.

„Заедно ние отстояваме принципите си. Те могат да ни отхвърлят или да ни игнорират, но това, което не могат да направят, е да ни спрат. Ще продължим да водим кампания, докато всички станем свободни”, казват в заключение Фондацията.

Коментари по темата: „Фондация изпрати празен диск на Microsoft, иска кода на Windows 7”

добавете коментар...

  1. Уеб дизайнер

    Това едва ли ще се случу, тъй като уиндоус 10 със сигурност е базиран на уиндоус 7, за съжаление съм склонен да мисля че ще откажат

Коментар