Европейски план вещае край на еднократната употреба

Потребителите в ЕС ще получат истинско „право на ремонт” за продуктите си
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейската комисия прие нов план за действие за кръговата икономика – един от основните градивни елементи на Европейския зелен пакт. Мерките засягат жизнения цикъл на продуктите и целят подготовка на икономиката за екологосъобразно бъдеще, защита на околната среда и нови права на потребителите.

„Днес нашата икономика е все още предимно линейна, като само 12% от вторичните суровини и ресурси се връщат обратно в икономиката. Много продукти се развалят прекалено лесно, не могат да бъдат използвани повторно, ремонтирани или рециклирани, или са направени само за еднократна употреба”, заяви изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

По неговите думи, съществува огромен потенциал, който може да бъде използван от предприятията и потребителите. Приетият план включва действия за трансформиране на начина, по който се произвеждат продуктите, и възможност на потребителите да правят „устойчив избор”.

Комисията ще предложи законодателство, което гарантира, че продуктите на пазара на ЕС са проектирани да издържат по-дълго, по-лесни са за повторна употреба, ремонт и рециклиране, и включват възможно най-много рециклирани материали, а не първични суровини. Еднократната употреба ще бъде ограничена, преждевременното излизане от употреба ще бъде поставено под контрол, а унищожаването на непродадените дълготрайни стоки ще бъде забранено.

Потребителите ще имат достъп до надеждна информация по въпроси като възможностите за ремонт и трайността на продуктите, за да могат да взимат устойчиви от екологична гледна точка решения. Те ще могат да се възползват от истинско „право на ремонт”.

Планът поставя акцент върху секторите, в които се използват най-много ресурси и където потенциалът за кръгова икономика е голям. Това са електроника и ИКТ, акумулаторни батерии и превозни средства, опаковки, пластмаси, текстилни изделия, строителство и сгради и храни.

Усилията ще бъдат насочени към избягване на производството на отпадъци като цяло и преобразуването им във висококачествени вторични ресурси, за които е необходим добре функциониращ пазар на вторични суровини. Комисията ще проучи възможността за създаване на общ за ЕС хармонизиран модел за разделно събиране на отпадъци и етикетиране.

Ако планът на Комисията бъде одобрен от Европейския парламент, той ще разшири обхвата на закона за екодизайн на устройства като смартфони, таблети и компютри. Това може да застави производителите напълно да преработят дизайна на продуктите.

Коментари по темата: „Европейски план вещае край на еднократната употреба”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Все си мисля,, че няма голяма далавера ако се ремонтират. Това ще изисква паралелна мрежа от сервизи и доставчици на части. А и при съвременното ниво на миниатюризация малко хора ще се справят с диагностиката и смяната на някои специфични миниатюрни детайли.

    Само разбивката на модули (както споменаха) би решила частично проблема, както е при комповете.

    Другото е, че (по мое лично мнение) поне 50% от изхвърлените телефони са работещи, но просто вече отпаднали от мода. А с фукнята няма справяне.

    По-скоро и със и без ремонти усилията трябва да са в посока планово (т.е. максимално запълнено) рециклиране. Или затворен цикъл. Това ако се изпълни и се намалят до нула разходванията на природни ресурси ще е само по себе си

  2. flashko

    Някой май само си прави вятър с уста. Идеята е нещата да изкарат колкото им е гаранцията и малко след това да се прецаката и то така, че ремонта да не си заслужава. От години само се приказва за общ стандарт за USB зарядни и до момента все още няма общовалиден такъв и ми се струва, че няма и да има. Щом такъв дребен въпрос не е решен, какво остава за описания в статията много по-голям проблем. Преди време се зарадвах на Project Ara на Гугъл за напълно модулен телефон но той така и не видя бял свят. За мен това не беше изненада но все пак се разочаровах.

  3. :o)

    Бе кой ще го направи тоя контрол бе?
    Пак политически “приказки” без основи.
    Кой ще накара производителите, повечето от които произвеждат в Китай да се съобразяват с “препоръките” на някакви си политици в ЕУ? Смях.

  4. Petio

    Смартфоните всичките да ги направят да се ползуват дълго време и да се ремонтират. Напишете статия за Fairphone вече са го направили подкрепете ги!

Коментар