Adata UV330 – бърза USB флашка с капацитет 128GB

Adata UV330 има огромен капацитет за съхранение на файлове – цели 128 гигабайта
(снимки: TechNews.bg)

Днес имаме повече от всякога възможности за съхранение и споделяне на информация, вкл. в облака, на външни дискове, мобилни устройства и т.н. Но „добрата стара” флашка остава като че ли един от най-удобните и предпочитани начини за прехвърляне на файлове и различни типове съдържание.

Капацитетът на USB флашките се увеличи неимоверно в последните години, в крак с постоянно нарастващите нужди на потребителите от сторидж ресурси. Adata UV330, която получихме за тест от производителя, е потвърждение на тази тенденция. USB флашката предлага капацитет 128GB, който е съизмерим с този на SSD диск от начално ниво.

UV330 идва в семпла опаковка и е достъпна в два цвята – червен и черен, така че купувачите имат избор на вариант, който съответства по-добре на личните им предпочитания. Както и при останалите продукти на Adata, на опаковката виждаме отчетливо най-важните характеристики – в случая, капацитет 128GB и интерфейс USB 3.2. Изваждаме флашката лесно, като следваме маркировката на гърба на кутията.

Какво е особеното на UV330? Това несъмнено е механизмът за приплъзване, с помощта на който USB конекторът се изважда и прибира обратно във флашката, подобно на макетно ножче. Така на практика се елиминира нуждата от капачка, каквато имат много други флашки, като същевременно USB конекторът остава добре защитен. Предполага се, че за повечето потребители такова конструктивно изпълнение е по-удобно при използване на устройството.

Разглежданият модел разполага и с малък отвор в един от ъглите си, през който може да се прокара каишка за по-сигурно съхранение и пренасяне на устройството – например, на ключодържател или дори на врата по време на конференции, семинари и други събития.

UV330 разполага със съвременен USB 3.2 Gen 1 интерфейс, което означава висока скорост на прехвърляне на данни между флашката и компютри или други устройства, които разполагат с такъв порт. Направихме тест с бенчмарк програмата AS-SSD и резултатите потвърдиха добрите скоростни показатели, като например 246MB/s при четене, макар а USB флашката да отстъпва на SSD-тата.

Флашката, разбира се, е обратно съвместима с USB 2.0, така че може да се използва безпроблемно и с по-старото поколение USB интерфейси. Това е „plug-and-play” устройство, което просто се поставя в USB порта и е готово за използване. Теоретично, UV330 достига пропускателна способност 5Gbps.

Adata UV330 е подходяща за съхранение на огромен обем съдържание от всякакво естество – документи, снимки, видео, музика и т.н., което може лесно да се прехвърля от и на компютри и други устройства с USB интерфейс.

Освен с капацитет 128GB флашката е достъпна и във варианти 16GB и 32GB. Цената за 128GB модел все още не е обявена у нас, но версии с по-малък капацитет са налични в търговската мрежа – UV330 32GB, например, се предлага на цена от 12-13 лв. (с включен ДДС) с гаранция 8 години.

Коментар