Флашка за параноици: може да се самоунищожи

Флашката с функция за самоунищожение търси спонсори за масово производство
(снимка: crowdsupply.com / Interrupt Labs)

Компютърен специалист разработи USB флашка, която несъмнено ще привлече интереса на параноици, хакери и журналисти. Новата джаджа може надеждно да унищожи цялата информация, съхранявана в паметта ѝ. Това става с технология за силно нагряване на флаш устройството.

Уникалната флашка с функция за самоунищожение е творение на Райън Уокър, специалист в Interrupt Labs, съобщи Tom’s Hardware. Според разработчика, USB флашката е насочена към журналисти и „хардкор хакери”. Уокър нарича проекта си Ovrdrive и все още не е разкрил капацитета за съхранение на носителя.

Флашката няма вградени алгоритми за криптиране и това най-вероятно е направено умишлено. В някои страни използването на устройства с криптиране на данни може да е против закона. Липсата на криптиране в проекта на Уокър позволява използване на флашката без оглед на наказателния кодекс.

Вместо система за криптиране, Уокър е измислил друг, макар и по-малко надежден начин за защита на данните на флашката, без да ги унищожава физически. Всеки, който постави носителя в USB порта на компютър или лаптоп, ще открие, че той е нечетлив или повреден.

Дори вторият опит за свързване на флаш устройството няма да доведе до резултати. Едва при третия опит съдържанието на паметта ще се покаже на екрана и ще можете да взаимодействате с него.

Задължителното свързване три пъти е основен защитен механизъм, внедрен от Уокър. Има и по-радикален – за спешни случаи, когато трябва да се унищожат данни на флашката. Става въпрос за механизъм на много силно нагряване на устройството, по-точно на самия чип памет.

Според разработчика, температурата на чипа много бързо ще надхвърли 100 градуса по Целзий, което би трябвало да повреди модула памет. Уокър не разкрива по какъв начин инициира нагряването.

По същество двата механизма са компромис, който Уокър е принуден да направи. Първоначално той планирал да внедри пълноценен механизъм за самоунищожение на флашката, но всичките му идеи се оказват неподходящи за интегриране в устройство, насочено към масовия потребител.

Предложените от Уокър опции за защита на информацията от любопитни очи може да не са достатъчно надеждни в някои случаи. Експертите от Tom’s Hardware съветват потребителите да се придържат към криптографията и да използват механизми за криптиране на трети страни.

На първо място това е инструментът VeraCrypt, който се разпространява с отворен код и с голяма степен на вероятност е по-надежден от BitLocker. Последният не се показа от най-добрата си страна – в началото на 2024 г. беше хакнат за по-малко от минута с помощта на евтино устройство, което всеки може да сглоби.

Уокър е създател и идеен вдъхновител на проекта си Ovrdrive, но не и спонсор. Той няма пари за масово производство на флашки за параноици и затова се обръща към международната общност с молба да финансира това начинание.

Като част от своята кампания за групово финансиране, Уокър продава флашката за $69 с безплатна доставка в САЩ и още $12 за доставка по целия свят. Към момента Уокър е събрал над 70% от необходимата сума.

Коментар