Как да извадим безопасно USB флашка от компютъра

При изваждане на флашката от USB порта трябва да сме търпеливи, за да не повредим данните
(снимка: CC0 Public Domain)

Макар да живеем в „облачна” ера, на всеки се налага понякога да борави с данни от USB флашка – да ги чете, записва или прехвърли на друго устройство. Въпреки че това е обичайна, рутинна операция, има едно правило, което трябва да спазим, за да не рискуваме целостта на данните  и функционалността на флашката.

Копирането на данни от едно устройство на друго (например от USB флашка на външен твърд диск) отнема известно време, което зависи от обема на данните и скоростта на компютъра. Да предположим, че копираме филм на USB флашка и без да дочакаме операцията да приключи, извадим устройството от слота. Така може да повредим данните в USB паметта.

Проблемът произтича от това, че поради недостиг на време, данните, които искаме да копираме, вероятно няма да са запишат правилно на флашката. В резултат, няма да можем да ги прочетем данните при последващ достъп до флашката.

Най-лошият сценарий е да извадим USB флашката, докато Windows актуализира файловата система на устройството. Това може да повреди самата файлова система и USB флашката ще откаже да работи при следващото ѝ поставяне в компютъра.

Избирането на опцията „Safely Remove Hardware” (Безопасно премахване на хардуер) – от съответната иконка в лентата със задачи – уведомява операционната система, че предстои премахване на USB флашката. В резултат, Windows спира всички процеси с достъп до файловата система.

Дори понякога да изглежда, че USB флашката бездейства, това не означава, че всички работни процеси са приключили. В този момент Windows може да изпълнява скрипт за кеширане. Когато информацията се записва на външно устройство, това не става веднага и директно – операционната система първо прехвърля файловете в кеша и след това ги копира на USB флашката.

Разбира се, можете просто да извадите USB устройството без да активирате опцията „Safely Remove Hardware”и това да не доведе до загуба на данни или повреда на носителя. Всеки го е правил поне веднъж. Но винаги е по-добре да бъдете търпеливи и да действате по безопасния начин, за да не рискувате данните си.

Коментари по темата: „Как да извадим безопасно USB флашка от компютъра”

добавете коментар...

  1. ivaylo179@abv.bg

    При мен външната памет или флашката не може да се изключи след активиране опцията „Safely Remove Hardware”. За да извадя безопасно трябва да изключа лаптопа си. Как се оправя този проблем? Благодаря.

  2. Sasho

    Много помага, благодаря!

  3. Мехмет

    Флашката винаги се вади баавно.

  4. 112

    И да се повреди файловата система пак може да се оправи, няма да се изхвърля флашката.

Коментар