Японски маски пресъздават истински лица

Маските за лице се превърнаха в голям бизнес след като се разрази пандемията
(снимка: SCMP / YouTube)

Година след като започна пандемията от коронавирус, японски търговец на дребно излезе с нова идея за лицевите маски. Той предлага хипер-реалистична маска, която моделира чертите на непознат човек в три измерения.

Маските на Шухей Окавара не защитават от вируса, но възпроизвеждат точния външен вид на японец, чиито черти са „отпечатани” върху тях. „Магазините за маски във Венеция вероятно не купуват и не продават лица. Но това е нещо, което вероятно ще се случи във фантастичните истории”, казва Окавара, цитиран от Japan Times. „Мислех, че би било забавно всъщност да го направя”.

Маските вече се продават на цена от 98 000 йени (950 щатски долара) за брой в магазина на Окавара в Токио – Kamenya Omote, чиито продукти са популярни като аксесоари за партита и театрални представления.

Окавара плаща на моделите 40 000 йени за правото да използва лицата им. Той е избрал първия модел от повече от 100 кандидати, които са му изпратили своите снимки при стартиране на проекта през октомври. След това художник е преработил печелившия образ, създаден на 3D принтер.

Първоначалните запитвания предполагат, че търсенето на подобни маски ще бъде силно, казва Окавара. „Както често се случва с клиентите на моя магазин, няма толкова много хора, които купуват (маски за лице) за конкретни цели. Повечето ги възприемат като произведения на изкуството”.

Окавара планира постепенно да добави нови лица, включително на хора от чужбина, към колекцията си от реалистични маски.

Коментари по темата: „Японски маски пресъздават истински лица”

добавете коментар...

  1. На Дя

    И какво става с лицевото разпознаване?
    Или това е тест ,нещо като белите хакери….
    участваш с маската в тест за еди какво си навсякъде….
    Искам и аз…
    И един японски лт,ако може, Тоши?

Коментар