Българските ИКТ асоциации си стиснаха ръцете

Представителните ИКТ браншови организации в страната се споразумяха днес да работят съвместно за ускорено развитие на информационните и комуникационни технологии, съобщиха от БАИТ.
АСТЕЛ, БАИТ, БАСКОМ, ИКТ Клъстер, СЕК и Българска Уеб Асоциация обявиха, че целите, задачите и проблемите на ИКТ бранша са общи за всички и, че ИКТ имат водеща роля за изграждане и развитие на общество на знанието.
Браншовите асоциации обединят усилия по няколко основни направления:
1. Да работят активно за ускорено развитие на информационните и комуникационни технологии в страната, за тяхното още по-пълно и ефективно прилагане в управлението на държавата, чрез създаване и изпълнение на държавни политики, осигуряващи устойчиво развитие на българската икономика и сектора на ИКТ.
2. Да работят активно за усъвършенстване на образователната система в държавата чрез внедрявате на ИКТ в процеса на обучение и професионална квалификация. Активно да работят за реализиране на програма за изграждане на адекватни познания и умения за ИТ у населението, като част от общите мерки за конкурентоспособността на нацията.
3. Да работят съвместно по изграждане на нормативната и законодателна база за обезпечаване на публично-частно партньорство. Приемат, че публично-частните партньорства дават възможност чрез обединяване на усилията на частния бизнес и държавата да се реализират държавни проекти, финансирани напълно или частично от частния бизнес с последваща експлоатация, което дава възможност за компенсиране липсата на търговски интерес в развитието на определени региони/индустрии/технологии.
4. Страните, водени от необходимостта за подобряване на ефективността на публичните разходи, ще работят за въвеждане на системен подход за координиране на значимите ИКТ проекти и съществено увеличаване на дела на публичните услуги предоставяни от частния сектор.
5. Да работят активно за развитие и реализиране на интелектуалния потенциал на България. В тази връзка да се предприемат съвместни мерки за стимулиране на обучаващите се в областта на ИКТ и да се разработят планове за дългосрочни ИКТ проекти, които да мотивират кадрите да работят и творят в страната.
6. Страните ще работят за създаване на адекватен пакет от мерки – законодателни, икономически, финансови за създаване на благоприятни условия за развитие на иновациите и тяхната индустриализация.
7. В условията на глобална криза на доверието и крах на световната финансова система, страните ще работят за изграждане на бранд на България, като коректен член на Европейския съюз, първокласен бизнес партньор и регионален център на иновации и устойчиво развитие.
Представителите на българския ИКТ сектор са готови да изградят експертни комисии или други органи за съвместна работа. Те ще формулират и вградят обявените принципи като основни приоритети на управлението, ще извършват мониторинг и ще участват в последващото им изпълнение.

Коментар