Edge измести Firefox в Топ 3 на браузърите

Обновеният браузър Edge на база Chromium вече е по-популярен от Firefox
(екранна снимка: Windows blog)

Разместване в челната тройка на уеб браузърите донесе месец март, в който голяма част от света е под карантина, заради пандемията от коронавирус. Докато Chrome  е безусловен лидер, настъпи разместване на останалите две позиции.

Обновеният браузър Microsoft Edge на база Chromium се превърна във втория най-популярен в света. Това сочат данните от услугата NetMarketShare, която проследява активността на повече от 160 милиона уникални потребители, разглеждащи над 40 хиляди сайта.

През март Edge е бил инсталиран на 7,59% от десктопите и лаптопите, използвани за достъп до интернет, в сравнение със 7,38% месец по-рано. Браузърът на Microsoft изпреварва Firefox, чийто дял пада от 7,57% на 7,19%.

Chrome е на първо място при уеб браузърите с дял от 68,5% през третия календарен месец на 2020 г. Нещо повече, приложението на Google продължава да укрепва позициите си – през февруари неговият дял беше 67,27%.

Очаква се Edge да продължи да расте. Windows 10 е инсталирана на 1 милиард устройства, а новият браузър на Microsoft скоро ще бъде разпространен до всички тях чрез услугата Windows Update.

Освен това, с появата на версия, базирана на Chromium, браузърът Edge стана по-бърз, придоби много полезни функции и сега е съвместим с всички разширения от уеб магазина на Chrome.

източник: NetMarketShare – десктоп браузъри, март 2020

Microsoft не беше доволна от Edge и реши да го преработи радикално. Вместо собствения енджин EdgeHTML, компанията заложи на Chromium. Тази стъпка доведе до подобряване на съвместимостта и намаляване на фрагментацията за разработчиците.

Сред основните новости в Edge са поддръжка за стандартните разширения на Chrome, персонализирана настройка на страниците в нов раздел, поддръжка на поточно 4K видео, работа с писалка в PDF директно в браузъра и функция за предотвратяване на проследяването на потребителите по време на сърфиране в уеб.

Предвиден е и режим Internet Explorer. Това е опростен интерфейс на браузъра, който осигурява съвместимост със сайтове, изискващи работа с Trident MSHTML. Старият браузър на Microsoft – Internet Explorer – е инсталиран на 5,87% от компютрите в света, сочат данните на NetMarketShare за март 2020 г.

Коментари по темата: „Edge измести Firefox в Топ 3 на браузърите”

добавете коментар...

  1. haha

    Не говори прибързано, без да си изпробвал. Обновеният Edge е невероятен. И аз скептично подходих, предвид първоначалният вариант, който беше пълен боклук. Само че сега е не просто обновен. Сега става въпрос за чисто нов софтуер. Не смея да се изкажа прекалено крайно, но за сега съм повече от очарован от новия Edge

  2. :o)

    Никой не ползва тая глупост.
    Едно време имаше избираемост на браузъри.
    Сега има смартфони и Хром в тях -абсолютно изкривен процент.

    А това че Edge е задължително инсталиран в Windows 10 изобщо не значи че някой по дяволите го използва.

    Реални данни от 2019 по ползване:
    Хром 68.91% FireFox 9.25% Safari 8.68% IE 4.45% Edge 4.51%
    Така че виждаме колко процента се ползва 4 🙂

Коментар