САЩ се нуждаят спешно от програмисти на COBOL

Програмисти на COBOL ненадейно се оказаха критично необходими за някои ИТ системи в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Вирусната криза в САЩ предизвика спешна нужда от програмисти, които познават езика COBOL. Оказва се, че някои информационни системи в страната, написани на този език, се нуждаят от обновяване, за да посрещнат увеличеното натоварване.

Онзи ден губернаторът на Ню Джърси заяви, че държавата спешно се нуждае от програмисти, които знаят езика COBOL, съобщава Tom’s Hardware. Те трябва да актуализират софтуер отпреди 50 години, който се използва в 40-годишни мейнфрейми (големи машини), работещи в системата на заетостта.

Това може да изглежда сюрреалистично, тъй като COBOL (COmmon Business Oriented Language) е един от най-старите езици за програмиране, първата версия на който беше издадена през 1959 г., а мейнфреймите отстъпиха на x86-съвместими сървъри с общо предназначение преди десетилетия.

Но остарелите информационни системи все още работят в предприятия и държавни агенции. Повишената нужда от специалисти по COBOL се дължи на факта, че Ню Джърси се бори с експлозивен растеж – около 1600% – на безработните след вълната от закриване на предприятия, поради кризата с коронавируса.

Броят на заявленията от безработни нараства като снежна топка, което натоварва информационната система по заетостта, а без програмисти със специални знания по COBOL тя не може да се мащабира.

Освен в Ню Джърси подобна ситуация се наблюдава и в други американски щати. Уви, намирането на експерти не е лесно: от няколко десетилетия COBOL не фигурира в учебните програми на университетите, а работата на малкото останали специалисти по този език се оценява на $55-85 на час.

Губернаторът на Ню Джърси апелира на първо място към доброволци-програмисти сред пенсионерите, които биха могли да помогнат на държавата да разреши възникналия софтуерен проблем.

Коментари по темата: „САЩ се нуждаят спешно от програмисти на COBOL”

добавете коментар...

  1. ха

    COBOL не се учи толкова трудно. Явно цената на заплащането им е проблем. Иначе 9000 долара заплата на програмист при 100% натоварване не е никак скъпо за САЩ. Друг е въпросът, че при толкова стари системи явно се цели максимална икономия на пари.

    Между другото преди 10-на години се търсиха процесори от рода на 8086, които през 80-те години са ползвани масово. Тези процесори трябваха за американските совалки. Накрая знаем историята – закриха програмата, защото вече не можеха да ги поддържат, без при това да имат смислена алтернатива поне в близко бъдеще.

Коментар