Гибелна прогноза носи върховно признание на учен

През 2100 година човечеството ще претърпи крах. Това е прогнозата на американския учен Денис Медоуз, който заедно с екип съмишленици от Масачузетския технологичен институт разработи през 1972 година компютърен модел за развитие на човечеството, известен като World3.
Днес, няколко десетилетия по-късно Япония даде на Медоуз най-висшата си научна премия. В присъствието на императора Акихито, 66-годишният професор получи 500 хиляди долара от японския Фонд за наука и техника в подкрепа на усилията, които той влага за развитие на екологично рационално общество, способно да живее в хармония с природата.
Бързият икономически и демографски ръст на една ограничена планета ще предизвика колапс на цивилизацията, смята ученият. Неговата книга “Границите на растежа” (The Limits to Growth) се превърна в бестселър, но предизвика и остри критики към автора. Медоуз беше обвинен в паникьорство и враждебност към технологиите, припомня Франс Прес.
Съществуването на човечеството е съпроводено с пълно изтощаване на природните ресурси, казва Медоуз в своята книга. Ако цивилизацията не се откаже от експоненциалния икономически и демографски ръст и не изгради екологично рационална система, тя ще отиде отвъд възможностите на планетата и ще загине.
За последните над 30 години населението на земята се е увеличило от четири на шест милиарда души. Това тревожи още повече професор Медоуз, който сега вижда по-малко предпоставки за подобрение.
Ако излезем от границите на потенциалния капацитет на екологичната система, ще последна внезапен и пълен упадък, а не постепенно и спокойно спиране на ръста от само себе си.
Компютърният модел World3 отчита пет основни фактора: индустриализация, ръст на населението, недохранване, изтощение на ресурсите и екологична деградация. Учените дори не се включили фактори като войните и пандемиите, за да стигнат до мрачната прогноза.
Доскоро се считаше за невъзможно неголяма група от хора да нанесат такава огромна вреда на планетата, казва Медоуз, визирайки настоящата икономическа криза. Хората не си правят никакви изводи от кризите и продължават да се предоверяват на пазара и техническия прогрес.
За да реши проблема, човечеството се опитва да се върне към експоненциалния растеж, но от тази стратегия нищо няма да излезе. Знам, че подобна политика няма да проработи, категоричен е Медоуз.

Коментар