Covid-19 удря бизнеса с чипове, електроника и автомобили

Производството на чипове и електроника е силно засегнато от пандемията
(снимка: CC0 Public Domain)

Икономическият спад, причинен от пандемията COVID-19, ще бъде най-осезаемият след Голямата депресия и ще наруши работата на бизнесите, свързани с автомобили, потребителска електроника, полупроводници и ИТ инфраструктура по целия свят, сочи доклад на Strategy Analytics. Възстановяването на тези индустрии няма да се случи по-рано от 2021 г.

„Цялата верига за доставки на електроника за нашите домове, автомобили и други продукти, свързани с мобилния начин на живот, ще пострада значително по време на тази криза, което вероятно ще се усети по целия свят през следващите три до четири тримесечия”, коментира президентът и водещ анализатор на Strategy Analytics – Харви Коен.

Специалистът предупреждава за осезаем спад на реалния БВП през второто и третото тримесечие на 2020 г. Връщане към положителна динамика не се очаква до второто тримесечие на 2021 г.

Глобалните продажби на смартфони през 2020 г. ще потънат с 23% и едва през следващата година ще се възстановят леко. Икономическият спад ще повлияе значително на внедряването на 5G. Стартирането на комерсиални мрежи от пето поколение в Европа се забавя и интересът на потребителите към скъпи устройства, поддържащи новия стандарт, забележимо отслабва.

Поради пандемията, държави като Испания, Италия, Франция и Австрия вече са отложили търговете за разпределяне на честоти за 5G. Освен това въвеждането на новата технология се забави значително в Южна Корея, съобщи по-рано Ройтерс.

Въпреки че китайските вериги за доставки вече се възстановяват, много потребители преосмислят плановете си за преминаване към 5G технология.

Може би само в сегмента на услугите за достъп до интернет ситуацията не е толкова плачевна, тъй като мерките за карантина увеличават търсенето на широколентов достъп. В краткосрочен план обаче това ще има малък ефект върху приходите на операторите, според Strategy Analytics.

Коментар