Ericsson: Kомпанията е по-силна от всякога

От 2003 г. насам темпът на растеж на Ericsson изпреварва този на пазара с годишен ръст от 12%. Телекомуникациите играят все по-важна роля за развитие на обществото и създаване на един по-добър свят с грижа за околната среда, заяви изпълнителният директор и президент на компанията Карл Хенрих Сванберг пред акционерите.
През последните шест години Ericsson се позиционира като световен лидер в областта на мобилните мрежи и услуги. През 2003 г. експерти прогнозираха, че оборотът на компанията ще нарасне от 117 милиарда до 130 милиарда шведски крони до 2008 г. На практика през 2008 г. Ericsson регистрира оборот от 209 милиарда шведски крони и продажби, възлизащи на 1 милиард шведски крони дневно.
„Ние сме в процес на изграждане на новите IP мрежи и обединяване на съвременните фиксирани и мобилни мрежи”, отбеляза Сванберг. „Компанията няма дългове и в края на предходната година имаше кешови наличности от 35 милиарда шведски крони. На практика не осъществяваме финансиране на клиенти и сме въвели политика на ограничаване на разходите по места. Ние сме лидери на пазара и двигател на технологичното развитие. Светът преживява бурен период, но Ericsson е със силни позиции.
Днес четири милиарда души ползват мобилни телефони, но дори и 10% от тях не разполагат с мобилна широколентова връзка. На много места по света разпространението на телекомуникациите е сред основните задачи в политическия дневен ред. В САЩ проникването на широколентовите услуги е включено в наскоро приетия пакет за стимулиране на икономиката, а в Китай вече се работи по най-големите в света проекти за разпространение на телекомуникационна свързаност.
„Мобилната широколентова връзка открива възможности пред хората за развитие и по-добър живот, дори и в най-бедите страни”, изтъкна Сванберг. „ В момента ние изграждаме мобилни мрежи в Селата на хилядолетието (по проекта на ООН), където живее най-бедното население (под линията на бедността). Вече може да се види огромното значение, което мрежите имат за развитието и добрите възможности за бизнес пред операторите дори в тези региони на Африка”.
До 2050 г. се очаква световната икономика да достигне три пъти по-висок ръст. В същото време пред отделните правителства стои задачата да намалят емисиите на въглероден диоксид с до 50% през същия период.
„Телекомуникациите имат решаващо значение за устойчивото развитие”, заяви Сванберг.” За да изпълним целите си, свързани с климата, трябва да изградим по-интелигентно общество с „по-умни” електрически мрежи, „по-умни” сгради, офиси и транспорт. Трябва също така и да намерим нови начини на работа. Именно IT и телеком индустриите задават изискванията, които се счита, че могат да допринесат за намаляване на въглеродните емисии с до 15-20%. Пред нас стои огромна отговорност. В същото време съществуват големи бизнес възможности, тъй като предизвикателството, пред което е изправен светът, изисква огромни инвестиции в технологии и телекомуникации.”
“Моята увереност за бъдещето е основана не само на факта, че комуникацията е основна човешка нужда; тя има все по-голяма роля за развитието на обществото. Ние в Ericsson ще продължим да работим за постигане на устойчиво развитие в един свят, в който всеки може да общува с другите. Можем да постигнем това единствено чрез запазване на позицията си на технологичен лидер, лидер на пазара и висока доходност.”

Коментар