Loon балони за интернет се отправят към Кения

Балоните Loon ще осигурят интернет за райони без инфраструктура в Кения
(снимка: Loon)

Правителството на Кения разреши през март използването на стратостати Loon във въздушното пространство на страната. Балоните, „плаващи” на височина от 20 км, ще позволят на оператора Telkom Кения, да предостави интернет услуга в райони, където няма наземна комуникационна инфраструктура.

Стратостатите трябва да пристигнат във въздушното пространство на Кения от Пуерто Рико. Компанията Loon, част от холдинга Alphabet (под шапката на който оперира Google), вече е пуснала балоните, съобщи CDR Info.

Всеки балон се зарежда в специален стартер, който го предпазва от вятъра по време на подготвителната фаза. След зареждане с лек газ и проверка на всички системи, балонът тръгва в полет по маршрут от около 11 000 км.

Маршрутът не е по най-късата линия, тъй като отчита въздушните течения и изискванията за безопасност. По време на полета операторите наблюдават процеса, а навигационната система постоянно анализира околните потоци и променя височината, така че балонът да се движи в правилната посока.

Маршрутите са изготвят според прогнози за времето въз основа на данни от метеорологичните центрове по света. Въздушните потоци се променят всеки ден, така че действителният маршрут на всеки балон е уникален до известна степен.

След пристигането си в Кения, балоните ще продължат да се движат по постоянно коригирани маршрути, за да осигурят максимално покритие и стабилност на интернет връзката.

Коментар