AI решава над половината задачи в киберсигурността

Изкуственият интелект облекчава значително работата на отделите по ИТ сигурност
(снимка: CC0 Public Domain)

Отделите за информационна сигурност в над 70% от компаниите в света са подсилени от инструменти, базирани на изкуствен интелект, сочи доклад на WhiteHat Security, представен на конференцията RSA 2020.

В тези организации AI се справя с 55% от ежедневните задачи, свързани с киберсигурността, споделят стотиците специалисти, анкетирани в глобалното проучване. В същото време 60% от корпорациите предпочитат хибриден модел, при който заключенията на изкуствения интелект се проверяват от служителите.

Но дори и при хибридния сценарий, специалистите в повечето предприятия (65%) успяват да отделят много повече време за предотвратяване на кибератаки и различни превантивни мерки.

В разширяващия се пейзаж на киберпрестъпленията, за организациите е по-добре да имат комбинация от изкуствен интелект и човешки фактор, за да извършват непрекъсната оценка на риска с доказани резултати, коментират от WhiteHat Security.

Развитието и увеличаването на броя на киберзаплахите на фона на недостига на технически таланти правят крайно необходими изкуственият интелект и инструментите за машинно обучение в отделите за информационна сигурност.

Почти половината (45%) от анкетираните специалисти смятат, че техните компании не разполагат с достатъчно персонал от компетентни служители по информационна сигурност.

След въвеждане на инструменти, базирани на изкуствен интелект и машинно обучение, две от всеки пет компании отбелязват рязко намаляване на нивото на напрежение сред служителите, които се грижат за киберсигурността.

Коментар