AMD дарява суперкомпютърен хардуер в борбата с COVID-19

Ускорителите Radeon Instinct MI50 ще помогнат на суперокомпютъра Corona да достигне 4,5 петафлопа 
(снимка: AMD)

Националната лаборатория Лорънс Ливърмор (LLNL) и нейните партньори от ИТ индустрията, включително AMD, обединяват усилия в използването на най-мощните суперкомпютри в борбата със смъртоносния коронавирус COVID-19.

Лабораторията, Penguin Computing и AMD сключиха договор за ъпгрейд на високопроизводителния изчислителен (НРС) клъстер Corona. В частност, AMD ще достави графични ускорители Radeon Instinct MI50, които ще помогнат за достигане на над 4,5 петафлопа изчислителна мощност.

Системата ще се използва от НРС консорциума COVID-19 – обществено-частна национална организация, която предлага безплатно изчислително време и ресурси на учените в САЩ, ангажирани в битката с коронавируса, както и на изследователите от Лабораторията, които работят по разкриване на потенциални антитела и антивирусни съединения за SARS-CoV-2 – вирусът, причиняващ COVID-19.

Corona се поддържа от AMD EPYC процесори, работещи заедно с графичните ускорители AMD Radeon Instinct, и използва  Tundra Extreme Scale платформата на Penguin Computing.

Доставена в LLNL през 2018 г. по договор с Penguin Computing, системата Corona, чието име е свързано с пълното слънчево затъмнение, наблюдавано през 2017 г., се използва за некласифицирани, отворени научни приложения. Ъпгрейдът е безплатен за Националната администрация за атомна безопасност (NNSA), но е насочен от AMD в поддръжка на проучванията за COVID-19 и допълва сътрудничеството на компанията с Лабораторията.

AMD е ключов партньор в очакваната доставка на първата екзаскейл система за NNSA – суперкомпютъра El Capitan на Hewlett Packard Enterprise. Сега компанията прави дарение, което ще ускори стъпките за смекчаване на въздействието и в крайна сметка победата над COVID-19.

Сървърните графични ускорители AMD Instinct MI50 са оптимизирани за мащабни инсталации за машинно самообучение (изкуствен интелект). Те осигуряват до 26,5 терафлопа изчислителна мощ при пресмятания с плаваща запетая с половин точност и до 13,3 терафлопа при единична точност. Бързината на изчисленията се подпомага от вградената в ускорителите 32GB памет с висока пропускателна способност (НВМ памет).

Corona ще бъде един от най-мощните суперкомпютри на LLNL, предоставен на изследователите чрез НРС консорциума COVID-19. Последният включва над дузина организации – държавни ведомства, компании и академични институции, като дейността му се координира от Службата за научна и технологична политика на Белия дом, Министерството на енергетиката на САЩ и IBM.

Целта на консорциума е да се ускорят усилията за разкриване на методи за лечение на COVID-19. AMD официално се присъедини към консорциума на 6 април т.г. Софтуерни инженери на компанията ще осигурят поддръжка за портиране към Corona на приложения, които са критично важни в усилията за справяне с COVID-19, както и за оптимизиране на работата на графичните ускорители в съответните приложения.

Коментар