Hisense съкращава всеки четвърти работник в Европа

2200 служители на Hisense в Европа ще загубят работните си места
(снимка: Hisense)

Китайският производител на домакински уреди Hisense възнамерява да съкрати около 2200 работни места в Европа до края на годината, поради спад в търсенето, причинен от коронавируса, съобщиха от дъщерното дружество на Hisense Europe, разположено в Словения.

Според компанията, през март тази година обемите на поръчките са намалели с една трета, в сравнение с предходната година, а през април са паднали с почти две трети. Очакват се спадове през май и юни – с около една четвърт спрямо 2019 г.

Предвид ситуацията, Hisense Europe възнамерява да закрие около 1000 работни места в завода си в Словения, а още 1200 души ще бъдат уволнени в други европейски страни, предаде Ройтерс.

9309 служители на Hisense работят в Европа, от които 5580 в Словения, а повечето от останалите са базирани в Сърбия и Чехия. Това означава, че съкращенията ще засегнат приблизително 23% от персонала в региона.

Уволненията ще има във всички подразделения на Hisense Europe. Част от служителите ще бъдат насочени към аутсорсинг, а останалите ще бъдат доброволно съкратени или преждевременно пенсионирани, поясняват от компанията.

Hisense Europe понижи значително прогнозата си за първата половина на 2020 г. Компанията очаква загуби от „няколко десетки милиона евро”. Предишната оценка предвиждаше печалба в размер на 1,1 милиона евро.

Анализаторите прогнозират спад в доставките на потребителска електроника на фона на последиците от пандемията. Omdia очаква почти 9% спад на глобалния ТВ пазар – доставките ще се свият до 203,5 милиона бройки тази година.

Strategy Analytics предупреди за 23-процентно намаление на доставките на смартфони, както и за забавяне на разпространението на 5G мрежи и устройства.

Коментар