13 завода на Bosch произвеждат защитни маски

Bosh ще може да произвежда над 500 000 защитни маски дневно
(снимка: Bosch)

Немската компания Bosch се включи на пълни обороти в борбата срещу коронавируса с експертиза, производство на защитни маски, бързи тестове и дезинфектанти, стана ясно на пресконференция вчера.

Bosch вече стартира производството на защитни маски. 13 завода на компанията в 9 държави – от Бари в Италия, до Бурса в Турция и Андерсън в САЩ – поеха инициативата и произвеждат маски за покриване на местните нужди.

Освен това Bosch изгражда две напълно автоматизирани производствени линии в Щутгарт-Фойербах, като скоро ще заработи и производство на маски в Ербах, Германия, както и в Индия и Мексико.

„Машиностроителният ни отдел проектира необходимото оборудване само за няколко седмици”, съобщи д-р Фолкмар Денер, председател на Управителния съвет на компанията. По неговите думи, Bosch е предоставила безплатно конструктивните си чертежи и на други фирми.

Компанията ще може да произвежда над 500 000 маски дневно. Маските са предназначени за защита на служителите в заводите на Bosch в цял свят. Целта е те да бъдат предоставени и на други страни. Това зависи от получаването на съответните одобрения за конкретната държава.

Bosch произвежда и по 5 000 литра дезинфектант седмично в Германия и САЩ за работниците си в американските и европейските заводи.

„Където е възможно, искаме да допринесем с нашата експертиза в усилията за овладяване на пандемията, като например чрез наскоро разработения от нас бърз тест за Covid-19, който се прави с нашия анализатор Vivalytic”, заяви Денер.

„Търсенето е огромно. Правим всичко възможно, за да увеличим значително производството, като до края на годината капацитетът ни ще бъде пет пъти по-голям от първоначалните планове”, уточни той.

Бърз тест на Bosch ще открива Covid-19 за по-малко от 45 минути
(снимка: Bosch)

През 2020 г. Bosh ще произведе над един милион бързи тестове, а догодина броят им ще скочи на три милиона. Анализаторът Vivalytic ще допълни съществуващите лабораторни тестове, като първоначално те ще се използват в болници и лекарски кабинети основно за защита на медицинския персонал, за който бързото осигуряване на тестови резултати за по-малко от два часа и половина е решаващо.

Бързите тестове вече се предоставят на клиенти от Европа с етикет „само за изследователски цели” и могат да се ползват след валидиране. Bosh ще получи CE маркировка за продукта до края на май.

Още по-бърз тест, който открива надеждно случаите на Covid-19 за по-малко от 45 минути, е в последните етапи на разработка. „Цялата ни работа в тази област се ръководи от нашия слоган „Техника за живота”, подчерта Денер.

Коментари по темата: „13 завода на Bosch произвеждат защитни маски”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Объркали сте “Bosh” в заглавието.

Коментар