Apple Watch откри исхемия, пропусната от лекарите

За пореден път Apple Watch демонстрира медицински умения
(снимка: CC0 Public Domain)

Много истории разказват за това как смарт-часовникът Apple Watch буквално спасява животи, откривайки сериозни сърдечни проблеми. Случка с 80-годишна германка обаче заслужава специално внимание, тъй като устройството на Apple установява проблем, пропуснат от лекарите.

Възрастна жителка на Майнц отива в болницата с оплаквания от болки в гърдите, виене на свят и нередовен сърдечен ритъм, разказва 9to5mac. Лекарите в болницата извършили 12-канална електрокардиография, която не показала признаци на исхемия.

Пациентката обаче показала на лекарите данни, получени с помощта на Apple Watch, които свидетелстват за тежка депресия на ST сегмента. Въз основа на тази информация специалистите предположили наличие на исхемия на миокарда и изпратили жената на процедура за сърдечна катетеризация.

Изследването установява наличие на стеноза на левия ствол на коронарната артерия и лявостранна бифуркация на сърцето. На пациентката са предписани необходимите процедури и на следващия ден тя е изписана от болницата.

Да, Apple Watch не може да се счита за медицински продукт, но подобни случаи отново потвърждават, че съвсем обикновени и достъпни потребителски устройства могат не само да спасят живот, но и да променят лечението.

Коментари по темата: „Apple Watch откри исхемия, пропусната от лекарите”

добавете коментар...

  1. Българин1

    Тъпанар

  2. Българин

    Колко ви платиха за тази статия от Епъл?

Коментар