Япония реагира на коронавируса с 4-дневна работна седмица

Производители на електроника в Япония въвеждат четиридневна работна седмица
(снимка: CC0 Public Domain)

Лични предпазни средства, социална дистанция, работа на смени – много от световните компании вече са приложили на практика всички тези мерки за защита срещу разпространението на коронавируса. Но японски компании отиват още по-далеч в мерките.

Местните производители на електроника са готови да преминат към четиридневна работна седмица, за да намалят нуждата персоналът им да се придвижва ежедневно до работата и обратно, съобщи Nikkei Asian Review.

Много служители на японски предприятия, дори в пандемия, нямат друг начин да стигнат до работа, освен да използват обществен транспорт. Намирайки се в него, особено по време на пиковите часове, те се излагат на повишен риск от заразяване с коронавирусна инфекция.

Toshiba и Renesas Electronics ще въведат четиридневна работна седмица за производствения персонал през месеците май и юни, за да намалят броя на пътуванията на персонала в обществения транспорт.

Общото работно време през седмицата ще остане непроменено – ​​просто персоналът ще работи повече през оставащите четири дни. За петия ден, който преди това е бил работен, служителите ще получават повече от 80% от заплатата си.

Ще бъде въведено облекчение и за инженерите, като отпадне изискването те да бъдат на работното си място за определен брой часове седмично. Инженерите ще трябва да присъстват в офиса само ако е необходимо, а останалата работа ще извършват дистанционно.

Коментар