Български AI проект е финалист в конкурс на Microsoft

Инициатива на Microsoft цели да покаже как изкуственият интелект подобрява образованието
(снимка: Rob Kalmbach / предоставена от Microsoft)

Екип от факултета по математика и информатика към Софийския университет „Св. Климент Охридски” е сред шестте най-добри отбора, класирани на финала на международeн образователен конкурс на Microsoft

Инициативата The next AI Guardians има за цел да покаже как чрез изкуствен интелект може да се подобри образованието. Българите са впечатлили журито с решение за персонализиран подход към обучението, който може да повиши ефективността на съществуващата система, като същевременно ангажира ученика по забавен и интерактивен начин.

Проектът, определян като „дърво на знанието”, позволява организиране на образователните цели в клъстери, наречени „възли”. Всяко листо от дървото представлява онлайн материал (видео, статия и т.н.). Ученикът, с помощта на учителя, трябва да намери с каква информация да го запълни, точно както в ежедневието и бъдещия си професионален живот сам избира източниците си на информация.

След изучаването на всеки клъстер, алгоритъм, базиран на изкуствен интелект, ще генерира въпроси по темите в него. С отговорите на този тест ученикът сам може да установи нивото на придобитите знания от конкретния „възел”, а учителят – да даде насоки точно там, където има пропуски в усвояването на материала.

Учениците, които са получили висок резултат при „изпита”, могат да помагат в обучението на останалите и така да формират „дърво на знанието” си.

„Промяната в модела, която пандемията от COVID-19 наложи, на практика показа, че традиционната образователна система не може просто да бъде директно прехвърлена онлайн. Преподаването с едно темпо за всички ученици не е най-ефективният начин за учене”, споделят младите иноватори.

Със своя проект студентите се опитват да решат три основни проблема на съществуващата система: добиване на знание – научаване на сурови факти и принципи; взаимопомощ – помощ с обяснение и отговори на всички възникнали въпроси; и най-важната цел – проект, в който ученикът може да приложи на практика наученото.

Студентите Кристиян Вачев и Калоян Мънев работят под наставничеството на доц. Преслав Наков от Катарския институт по компютърни изследвания и преподавател в Софийския университет. Съветник на отбора е Георги Къдрев, съосновател и управител на Imagga – глобален иноватор в сферата на разпознаване на изображения на база изкуствен интелект.

Българският екип впечатлили журито с решение за персонализиран подход към обучението
(снимка: предоставена от Microsoft)

За момчетата сега предстои финалният етап на надпреварата, който ще се проведе онлайн. Заедно с останалите участници те ще трябва да представят идеята си пред някои от най-уважаваните имена в бизнеса. Всеки отбор трябва да представи иновацията си по впечатляващ начин и да отговори на трудните въпроси на журито. В начинанието ще им помага индивидуален ментор, който ще им помогне да направят бизнес план за своя проект.

„Много се радваме, че отбор от България е сред финалистите. Това е ясен знак, че усилията ни за насърчаване на дигиталното образование в региона дават положителни резултати. Още по-удовлетворяващо ще е когато видим проекта реализиран в практиката и използван от академичните институции”, сподели Албена Спасова, която отговаря за образователните инициативи на Microsoft в 24 държави в Централна и Източна Европа.

От Microsoft са предвидили за финалистите и двудневен хакатон. Той ще се проведе в Будапеща, както беше планирано първоначално, когато ситуацията се нормализира.

Коментар