Кола полетя в небето над Холандия

За първи път колата PAL-V One летя пред публика. Това се случи в небето над малък град в Холандия, а видео от събитието е качено в YouTube. Летящата кола ще се използва като алтернатива на хеликоптерите за спeшни услуги, заяви холандският министър на трафика и водите Камиел Юрлинг.

PAL-V One засега не е предназначена за консуматорския пазар. Но след като най-богатите хора резервират космически полети за милиони долари и си купуват бойни самолети, колко му e да си поръчат и една летяща кола.

Разработката на колата продължава вече шест години. Нестандартното возило използва свободно-въртящ се ротор за издигане и отделна перка за движение.

Летящата кола развива до 120 мили в час при каране по земята и почти същата скорост при летене. Може да се издигне на височина до 4000 метра, така че е безопасна за комерсиалния трафик.

Още през 80-те години на миналия век компанията Moller International разработи прототип на летяща кола, известен като M200X. Наскоро моделът беше обявен за продан в онлайн аукциона eBay.

В началото на годината британски авантюрист реши да измине с летяща кола разстоянието от 3600 мили между Лондон и Тимбукту в Мали, Западна Африка. Нейл Лофтон пътува по земя и въздух с първата в света летяща кола с биогориво Parajet Skycar.

Коментар