Краят на рецесията в Европейския съюз се вижда

Европейската икономика е обхваната от ней-дълбоката криза и най-широкообхватната рецесия на следвоенния период. Очаква се обаче мерките, предприети от правителствата и централните банки, да спрат спада в икономическата активност тази година и да позволят нейното възстановяването през следващата, заяви Хоакин Алмуния, комисар по икономическите и финансови въпроси.
За да се случи това, трябва да се заемем бързо с разчистване на обезценените активи в банковите счетоводни баланси и да рекапитализираме банките, когато това е необходимо”, посочва Алмуния, цитиран в сайта на ЕК.
ЕС се намира в силна рецесия, но краят се вижда, посочват от Комисията. Съгласно нейната пролетна прогноза, БВП в Европейския съюз ще спадне с 4% през настоящата година и ще се стабилизира през 2010 г. Основните фактори, обуславящи рецесията, са влошаването на световната финансова криза, рязкото свиване на световната търговия и продължаващите корекции на пазара за недвижимо имущество в някои икономики.
Очаква се обаче растежът да възвърне в известна степен динамиката си през 2010 г., след като започнат да действат предприетите мерки за данъчно и парично стимулиране.
Трудовите пазари ще бъдат сериозно засегнати, като се очаква безработицата в ЕС да нарасне до 11% през 2010 г. Очаква се също и бюджетният дефицит през 2010 г. да се покачи рязко до 7,25% от БВП в резултат както на спада, така и на дискреционните мерки, предприети в помощ на икономиката съгласно Европейския план за възстановяване, предложен от Комисията.
Всички държави-членки са засегнати от спада, макар че техните перспективи зависят съответно от степента, в която са въвлечени във финансовата криза, от динамиката на пазара за недвижимо имущество и от степента на отвореност на икономиката.
Сривът засяга не само всички държави-членки, но и почти всички компоненти на търсенето. По-специално са засегнати частните инвестиции като следствие от намалените очаквания за търсенето, резкия спад в натоварването на мощностите и все още тежките финансови условия.
По подобен начин, вследствие на отбелязания спад в световната търговия, рязко се сви и износът. И докато частното потребление все още остава на сравнително добро ниво, благоприятствано от ниските цени на петрола и ниската инфлация, то реалните доходи вероятно ще се понижат в резултат на прогресивното влошаване на трудовия пазар.
Единствено държавното потребление и публичните инвестиции ще имат положителен принос към растежа през тази година, отчасти благодарение на бюджетните мерки за стимулиране, взети в рамките на плана на ЕС за възстановяване.

Коментар