Патентната система е изправена пред криза

Съвременната патентна система има много недостатъци и е изправена пред криза, заяви основателят на Intel – Андрю Гроув. Възможно е дори да се стигне до колапс, какъвто сега наблюдаваме във финансовата система, предупреди Гроув на събитие в Маунтин Вю, Калифорния, получавайки награда за иновации.

Еволюцията в патентоването е спряла още преди няколко десетилетия. Много от днешните патенти никога няма да прераснат в продукти, а в същото време непрекъснато се създават и развиват продукти, частично описани в патенти.

Получава се така, че патентите не се явяват инструменти за защита на интелектуалния труд, а средство за спекулации, главната цел на което е извличане на максимални печалби с всякакви способи. Точно такава ситуация се е наблюдавала във финансовия сектор, където борсовите инструменти са били откъснати от реалността, посочва Гроув, цитиран от Блумбърг.

Действащата в момента патентна система пречи на отрасли като ИТ да реализират нови разработки в продуктите. Множество компании са “седнали” на своите патенти и чакат някой друг да започне да създава нещо, което попада под тяхната интелектуална собственост, за да го съдят и получат компенсации.

Разработката на нови продукти се превръща в тежък и скъп начин за иновации, казва основателят на Intel. Когато издават патент, съответните органи трябва да изискват задължителна разработка на комерсиален продукт на негова основа, препоръчва Гроув.

Грешка е да се дава право върху технология на хора, които нямат намерение да произвеждат. Патентите се превръщат в инструменти за печалба и застрашават развитието, категоричен е Андрю Гроув.

По подобен начин правителството на САЩ се отказа да регулира финансовите инструменти и целият свят усети последствията. Същата ситуация назрява и в сферата на иновациите, заяви основателят на Intel.

Много компании са принудени да харчат милиони долари не за разработка на нови продукти, а за борба с патентните спекуланти, които никога нищо не са планирали да създадат. Едно съдебно разбирателство с патентни “тролове” коства на Intel средно по 5 милиона долара, независимо от изхода на делото.

За 10 години броят на патентите в САЩ е нараснал два пъти, докато при новите продукти се наблюдава спад.

Мнението на Гроув е логично само от гледна точка на големите корпорации, коментира Джак Лесерсон от венчърната компания Vertical Group. Според него, трябва да са постави ясна граница между патентните тролове и начинаещите разработчици, които правят първи стъпки в създаване на продукти на базата на своите патенти.

Силициевата долина я има в днешния й вид, благодарение на действащата патентна система, подчертава Лесерсон.

Коментар