Microsoft обединява UWP и Win32 платформите

Microsoft се опитва да интегрира двете платформи за приложения UPW и Win32
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов план, насочен към интегриране на UWP и класическите Win32 приложения, обяви Microsoft по време на конференцията за разработчици Build 2020, която започна онлайн вчера.

Компанията е изправена пред факта, че програмите за UWP не са толкова популярни, колкото се очакваше първоначално. Повечето разработчици са фокусирани върху създаването на Win32 приложения, тъй като много хора продължават да използват Windows 7 и Windows 8.

Universal Windows Platform (UPW) позволява разработка на приложения за всяко Windows устройство – PC, Xbox One, HoloLens и др. – и публикуването им в Store.  UWP е част от Windows 10 и Windows 10 Mobile и не работи на по-ранните версии на Windows.

От самото начало Microsoft обеща, че Win32 програмите ще се предлагат във фирмения магазин за приложения Store и с течение на времето на това се обръща все по-голямо внимание. UWP функциите започнаха да се появяват в приложения за платформа, която, изглежда, скоро ще бъде напълно остаряла.

Разработчиците добавят Fluent Design към приложения, базирани на Win32 (набор от Windows APIs на Microsoft, използвани за разработка на 32-битови приложения), и дори ги прекомпилират за работа на компютри, базирани на ARM64.

С Project Reunion, Microsoft всъщност се опитва да интегрира двете платформи за приложения. Компанията възнамерява да отдели API-тата на Win32 и UWP от операционната система. Разработчиците ще могат да получат достъп до тях чрез системата за управление на пакети NuGet, като по този начин се създава обща платформа.

На Microsoft предстои да се увери, че новите приложения или актуализираните версии на съществуващите програми работят във всички поддържани версии на операционната система. Очевидно тук се подразбират по-старите версии на Windows 10, тъй като Windows 7 вече не се поддържа.

Поради това, че платформата Project Reunion няма да бъде обвързана с ОС, Microsoft ще може да разшири възможностите й, без да е необходимо да актуализира операционната система. Пример за функция, отделена от операционната система, е WebView2, базирана на Chromium.

Microsoft работи над всички тези неща от известно време с WinUI – най-модерния си потребителски интерфейс за разработка на приложения, а първата стъпка на Project Reunion е WinUI 3, първата публична версия на който беше обявена на Build 2020.

Коментар